ΚΟΣΜΟΣ

Κλειστό για το κοινό το National Mall για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Κλειστό για το κοινό το National Mall για την ορκωμοσία Μπάιντεν

Το “National Mall”, το τεράστιο πάρκο μπροστά από το Καπιτώλιο στην Ουάσιγκτον, θα παραμείνει κλειστό για το κοινό στο πλαίσιο της ορκωμοσίας του προέδρου Τζο Μπάιντεν στις 20 Ιανουαρίου, ανακοίνωσαν οι αρχές, δικαιολογώντας τη λήψη αυτού του έκτακτου μέτρου για λόγους ασφαλείας. 

Μονάχα όσοι έχουν διαπιστεύσεις θα μπορούν να εισέλθουν στη ζώνη αυτή, όπου, παραδοσιακά, συγκεντρώνονται εκατοντάδες χιλιάδες υποστηρικτές του εκλεγμένου προέδρου των ΗΠΑ προκειμένου να παραστούν στην ορκωμοσία του. 

Η πρόσβαση στο Mall θα είναι περιορισμένη από τις 15 έως τις 21 Ιανουαρίου και ενδεχομένως και πέραν αυτής της ημερομηνίας, διευκρινίζει σε ένα δελτίο τύπου η National Park Service, η υπηρεσία που διαχειρίζεται τα ομοσπονδιακά εδάφη στις ΗΠΑ.

Οι «συγκεντρώσεις θα είναι περιορισμένες σε αριθμό» και όσοι επιθυμούν να συμμετάσχουν θα υποβάλλονται σε έλεγχο ασφαλείας προτού συνοδευτούν στα σημεία, τα οποία έχουν καθοριστεί για να ασκήσουν το δικαίωμά τους της ελευθερίας της έκφρασης, συμπλήρωσε η υπηρεσία. 

Το “National Mall” είναι ένας τεράστιος χώρος από πράσινο και δέντρα, που εκτείνεται σε μήκος 2 χιλιομέτρων, από τον λόφο του Καπιτωλίου στο Μνημείο του Αβραάμ Λίνκολν. 

Από την κατάληψη του Καπιτωλίου από υποστηρικτές του Ντόναλντ Τραμπ, στις 6 Ιανουαρίου, η Ουάσιγκτον βρίσκεται υπό αυστηρή επιτήρηση από ισχυρές δυνάμεις της αστυνομίας με τη συνδρομή χιλιάδων στρατιωτικών.

Ο ομάδα του Τζο Μπάιντεν και η δήμαρχος της Ουάσιγκτον Μίριελ Μπάουζερ ζήτησαν από τους Αμερικανούς πολίτες να αποφύγουν το κέντρο της Ουάσιγκτον και να παρακολουθήσουν την τελετή ορκωμοσίας από το διαδίκτυο ή από την τηλεόραση.