Δύο εκατομμύρια οι θάνατοι από COVID-19

Δύο εκατομμύρια οι θάνατοι από COVID-19

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τα δύο εκατομμύρια έφτασαν οι νεκροί της πανδημίας, η οποία εξακολουθεί να διασπείρεται σε όλον τον κόσμο. Εντονη ανησυχία εκφράζουν οι ειδικοί για τις πολλές μεταλλάξεις του κορωνοϊού, τις οποίες συνδέουν με τη μεγάλη έξαρση των κρουσμάτων, ιδιαιτέρως σε κάποιες περιοχές του κόσμου. Παρότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι οι μεταλλαγμένοι ιοί είναι πιο θανατηφόροι, η αύξηση της μεταδοτικότητάς τους σημαίνει ότι περισσότεροι άνθρωποι θα νοσήσουν και θα πεθάνουν. Επίσης, υπάρχουν στοιχεία που υποδεικνύουν ότι τόσο η μετάλλαξη της Βραζιλίας όσο και της Νότιας Αφρικής είναι «μεταλλάξεις διαφυγής» και μπορούν να ξεφύγουν από κάποια από τα αντισώματά μας. 

Η εμφάνιση της βραζιλιάνικης μετάλλαξης προκάλεσε τη διακοπή όλων των βρετανικών πτήσεων προς και από τη Λατινική Αμερική, ενώ ταυτόχρονα απαγορεύθηκε η είσοδος στη χώρα σε ταξιδιώτες από την Πορτογαλία και το Πράσινο Ακρωτήριο. Οπως δήλωσε χθες ο Βρετανός υπουργός Μεταφορών Γκραντ Σναπς, η κυβερνητική απόφαση είναι απολύτως δικαιολογημένη, ως προληπτικό μέτρο, χωρίς αυτό να συνεπάγεται ότι οι επιστήμονες εκτιμούν πως η νέα μετάλλαξη θα αχρηστεύσει τα εμβόλια.

Την ίδια στιγμή, σε δραματική κατάσταση έχει περιέλθει για ακόμη μία φορά η Βραζιλία και ειδικότερα η πολιτεία Αμαζόνας. Τα νοσοκομεία στην πρωτεύουσα Μανάους, όπου κυριαρχεί το μεταλλαγμένο στέλεχος, βρίσκονται υπό κατάρρευση και οι διαθέσιμες ποσότητες οξυγόνου εξαντλούνται. Καθημερινά καταγράφεται τσουνάμι κρουσμάτων και νέων νοσηλειών, όπως και έκρηξη θανάτων από COVID-19. Χθες συνήλθε εσπευσμένα και η επιτροπή κρίσεων του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) προκειμένου να συζητήσει το πρόβλημα των μεταλλάξεων. 

Σε μια άλλη εξέλιξη, η καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ απηύθυνε χθες έκκληση για ενίσχυση των περιοριστικών μέτρων, τη στιγμή που τα κρούσματα του κορωνοϊού στη Γερμανία ξεπέρασαν τα δύο εκατομμύρια. Την Τρίτη, η Γερμανίδα καγκελάριος θα πραγματοποιήσει τηλεδιάσκεψη με τους πρωθυπουργούς των 16 ομόσπονδων κρατιδίων προκειμένου να συμφωνηθεί η επιβολή νέων περιοριστικών μέτρων στη χώρα. Ανάμεσά τους πιθανολογείται ότι θα είναι η υποχρεωτική χρήση μάσκας και η ενίσχυση των ποσοστών τηλεργασίας. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή