ΗΠΑ

Μετακομίζει η φατρία Τραμπ

Μετακομίζει η φατρία Τραμπ

ΜΑΪΑΜΙ. «Ομαδική έξοδο» σχεδιάζει η οικογένεια Τραμπ και στενοί συνεργάτες του προέδρου, με προορισμό τη Φλόριντα την ερχόμενη εβδομάδα, με τον Ντόναλντ Τραμπ να έχει εκδηλώσει την πρόθεσή του να μετακομίσει μόνιμα στην πολιτεία και συγκεκριμένα στο θέρετρο Μαρ-α-Λάγκο. Πολλοί συνεργάτες του Τραμπ, όπως η κόρη του Ιβάνκα και ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, φοβούνται ότι θα υποστούν κοινωνικό εξοστρακισμό στη Νέα Υόρκη και στην Ουάσιγκτον, και αναζητούν τώρα νέους τόπους μόνιμης κατοικίας σε πιο φιλικά μέρη. Ο πρωτότοκος γιος του Τραμπ, Ντον τζούνιορ, φέρεται να αναζητεί κατοικία στην κωμόπολη Τζούπιτερ της Φλόριντα, 30 χλμ. μακριά από το Μαρ-α-Λάγκο, ενώ πολλά συντόμως πρώην στελέχη του Λευκού Οίκου ακούγεται ότι βρίσκονται σε αναζήτηση οικονομικότερων κατοικιών στο Ουέστ Παλμ Μπιτς, κοντά στο «γκέτο πλουσίων» του Παλμ Μπιτς.

Η εισβολή οπαδών του Τραμπ την περασμένη εβδομάδα στο Καπιτώλιο, όμως, ίσως οδηγήσει σε πιο ψυχρή υποδοχή για τη «φατρία» Τραμπ στην ηλιόλουστη Φλόριντα. Ο κάτοικος του Παλμ Μπιτς και τοπικός ιστορικός Λόρενς Λίμερ λέει ότι πολλοί εύποροι κάτοικοι της περιοχής προσπαθούν ήδη να αποστασιοποιηθούν από τον Τραμπ και τους οικείους του. «Ο Τραμπ είναι πια άπατρις. Κανείς δεν τον θέλει κοντά του», λέει ο Λίμερ. Πολλοί κάτοικοι της μικρής κοινότητας ζητούν από φίλους και συνεργάτες τους να διαγραφούν από τον κατάλογο μελών του Μαρ-α-Λάγκο. Η κοινωνία του Παλμ Μπιτς είχε παραδοσιακά περίπλοκη σχέση με τον Τραμπ.

Οι περισσότερες εύπορες οικογένειες της περιοχής προτιμούν να μην προσελκύουν τα φώτα της δημοσιότητας, ενώ η άφιξη στην περιοχή του άξεστου νεοϋορκέζου Τραμπ προκάλεσε αμέσως τριβές, με διενέξεις γύρω από το ύψος του ιστού της σημαίας στο ξενοδοχείο του προέδρου μέχρι και για το σχέδιο πτήσης αεροσκαφών που απογειώνονταν από το τοπικό αεροδρόμιο. Μετά την εκλογή του Τραμπ στην προεδρία, οι γείτονές του στη Φλόριντα εξοργίζονταν από τη διακοπή της κυκλοφορίας αυτοκινήτων, κάθε φορά που η αυτοκινητοπομπή του Τραμπ κατευθυνόταν από ή προς το Μαρ-α-Λάγκο, παρότι πολλοί άρχισαν σταδιακά να απολαμβάνουν την παρουσία ηγετών από όλο τον κόσμο, που προσέρχονταν για συνόδους κορυφής στον «χειμερινό Λευκό Οίκο», όπως αποκαλούσε ο Τραμπ το ξενοδοχειακό του συγκρότημα στη Φλόριντα. Η οικογένεια Τραμπ διακόπτει έτσι μόνιμα τους δεσμούς της με τη Νέα Υόρκη, ο δήμαρχος τη οποίας, Μπιλ ντε Μπλάζιο, ανακοίνωσε αυτή την εβδομάδα ότι ακυρώνει συμβόλαια αξίας 17 εκατ. δολαρίων με τον όμιλο Τραμπ. Ο Ντον τζούνιορ και η σύντροφός του, Κίμπερλι Γκίλφοϊλ, σκοπεύουν να παραμείνουν πολιτικά ενεργοί, ενώ η πρώην σύζυγος του Ντον τζούνιορ και τα πέντε παιδιά τους ζουν σε μικρή απόσταση από το Μαρ-α-Λάγκο.

Η Ιβάνκα Τραμπ και ο Τζάρεντ Κούσνερ, από τη μεριά τους, φέρονται να αγόρασαν οικόπεδο αξίας 31 εκατ. δολαρίων στο ιδιωτικό νησί Ιντιαν Κρικ Βίλατζ, γνωστό ως «καταφύγιο των δισεκατομμυριούχων του Μαϊάμι», όπου επίσης αναμένεται να μετακομίσουν το πρώην μοντέλο Ζιζέλ Μπούντχεν και ο σύζυγός της Τομ Μπρέιντι. Σε αναζήτηση κατοικίας στο Μαϊάμι φέρεται να βρίσκεται και η μικρότερη κόρη του Τραμπ, Τίφανι.