ΓΕΡΜΑΝΙΑ

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ

Ποιος είναι ο νέος πρόεδρος του CDU Άρμιν Λάσετ

Ο Άρμιν Λάσετ εξελέγη νέος αρχηγός του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος (CDU) της Γερμανίας καθώς έπειτα από δύο ψηφοφορίες έλαβε 521 ψήφους, στο πλαίσιο του συνεδρίου το οποίο πραγματοποιείται χθες και σήμερα εξ ολοκλήρου ψηφιακά.

Ο δεύτερος φιναλίστ Φρίντριχ Μερτς έλαβε 466 ψήφους.

Ο Αρμιν Λάσετ είναι ο καθαρότερος εκφραστής της πολιτικής της καγκελαρίου Μέρκελ, προτείνοντας κεντρώα και ρεαλιστική ιδεολογική γραμμή στο CDU. 

Η πρωθυπουργία του στο κρατίδιο της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας, με τον μεγαλύτερο πληθυσμό στη χώρα με σχεδόν 18 εκατομμύρια κατοίκους, του δίνει σημαντικό πλεονέκτημα. Από το κρατίδιο του Λάσετ προέρχεται άλλωστε ποσοστό ενός τρίτου των 1.001 συνέδρων που θα αναδείξουν τον διάδοχο της Αγκελα Μέρκελ.

Ο Λάσετ πέτυχε επίσης να συστήσει «ενιαίο ψηφοδέλτιο» με τον υπουργό Υγείας Γενς Σπαν, προσκείμενο στη δεξιά πτέρυγα του κόμματος και δηλωμένο εχθρό της πολιτικής «ανοικτών θυρών» της Μέρκελ για τους πρόσφυγες.

Η άτυπη αυτή συμμαχία μπορεί να επιτρέψει στον κεντρώο «μερκελικό» Λάσετ να συσπειρώσει γύρω του μεγάλο ποσοστό συνέδρων.

Η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού έχει αφήσει, όμως, ανοικτό τον Λάσετ σε επικρίσεις. Εδωσε συχνά την εντύπωση ότι ενδιαφέρεται πιο πολύ για τις οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, παρά για τις κοινωνικές και υγειονομικές της συνέπειες, με αποτέλεσμα η Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία να εξελιχθεί σε επίκεντρο της διασποράς του κορωνοϊού, ειδικά στο πρώτο κύμα.

Ο 59χρονος Λάσετ είναι και αυτός καθολικός, γεννημένος στην ιστορική πόλη του Ααχεν, τόπο στέψης του Καρλομάγνου το 800. Σπούδασε νομικά, αλλά εργάστηκε ως δημοσιογράφος σε τοπικά ΜΜΕ, καθώς και σε ρωμαιοκαθολική εφημερίδα. 

Είναι μέλος του CDU από το 1979 και έχει διοριστεί –και εκλεγεί– σε πολλούς θώκους, που περιλαμβάνουν το Ευρωκοινοβούλιο και το υπουργείο Ενσωμάτωσης Μεταναστών, όπου επέδειξε προοδευτικό πνεύμα, προκαλώντας το μένος των υπερσυντηρητικών πολιτικών αντιπάλων του. Είναι παντρεμένος με τη Σουζάν Μαλανγκρέ, απόγονο επιφανούς οικογένειας του Ααχεν, και έχει τρία παιδιά. Μιλάει άπταιστα γαλλικά.Η βαθιά θρησκευτική του πίστη τον έπεισε να αντιταχθεί στο –νόμιμο πλέον– γάμο μεταξύ ομοφυλοφίλων. Εχει επίσης προτείνει την απαγόρευση της ισλαμικής μαντίλας για τα κορίτσια κάτω των 14 ετών. Παρά τις συντηρητικές του θέσεις σε ό,τι αφορά τον γάμο των ομοφυλοφίλων, ο Λάσετ έχει εξασφαλίσει τη στήριξη του ανοικτά ομοφυλόφιλου και παντρεμένου με άνδρα, υπουργού Υγείας, Γενς Σπαν.

Παρότι ο Αρμιν Λάσετ είναι αγαπητός στο κόμμα, κυρίως εξαιτίας του ήπιου και πρόσχαρου χαρακτήρα του, μερίδα του κόμματος δεν τον θεωρεί ικανό να επαναφέρει στο CDU τους απογοητευμένους από την πολιτική της Μέρκελ ψηφοφόρους, που έχουν αναζητήσει πολιτικό καταφύγιο στην ακροδεξιά AfD.