ΡΩΣΙΑ

Υπό κράτηση ο Ναβάλνι μετά την άφιξή του στη Μόσχα

Υπό κράτηση ο Ναβάλνι μετά την άφιξή του στη Μόσχα

Η ρωσική αστυνομία έθεσε υπό κράτηση τον Αλεξέι Ναβάλνι πριν από τον έλεγχο των διαβατηρίων στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας.

Φωτογραφίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τον δείχνουν να αγκαλιάζει την σύζυγό του Γιούλια πριν τεθεί υπό κράτηση από αστυνομικούς αμέσως μετά την επιστροφή του από το Βερολίνο στην Μόσχα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι επέστρεψε στη Ρωσία για πρώτη φορά μετά τη δηλητηρίασή του.

Από τότε που ο Ναβάλνι ανακοίνωσε την πρόθεσή του να επιστρέψει στη χώρα του, οι ρωσικές σωφρονιστικές αρχές (FSIN) προειδοποίησαν ότι θα είναι «υποχρεωμένες» να τον συλλάβουν επειδή παραβίασε τους όρους μιας ποινής με αναστολή, που του είχε επιβληθεί το 2014.

«Εγώ, να συλληφθώ; Είμαι ένας αθώος άνθρωπος», είπε σε δημοσιογράφους, την ώρα που επιβιβαζόταν στο αεροπλάνο.

Ο 44χρονος Ναβάλνι είχε απευθύνει κάλεσμα σε υποστηρικτές του να τον υποδεχθούν στο αεροδρόμιο Βνούκοβο της Μόσχας, ωστόσο η πτήση του προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο.

Σύμφωνα με το παρατηρητήριο διαδηλώσεων OVD-Info, η ρωσική αστυνομία συνέλαβε υποστηρικτές Αλεξέι Ναβάλνι στο αεροδρόμιο Βνούκοβο.

Αντιδράσεις από Ε.Ε. – ΗΠΑ

Η σύλληψη του Αλεξέι Ναβάλνι κατά την άφιξή του στην Μόσχα είναι «απαράδεκτη», δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ ζητώντας την «άμεση απελευθέρωσή του» από την Μόσχα.

Ο Αλεξέι Ναβάλνι πρέπει να απελευθερωθεί αμέσως, δήλωσε μέσω του Twitter ο Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Τζο Μπάιντεν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ