ΑΝΟΜΟΙΟΓΕΝΗΣ ΜΟΙΡΑΣΙΑ ΤΩΝ ΔΟΣΕΩΝ

Δραματική έκκληση του ΠΟΥ να πάρουν και οι φτωχές χώρες εμβόλια

Τέντρος Γκεμπρεγεσούς: Αν δεν πάρουν όλες οι χώρες σκευάσματα θα παραταθεί η πανδημία

Δραματική έκκληση του ΠΟΥ να πάρουν και οι φτωχές χώρες εμβόλια

Για τον κίνδυνο παγκόσμιας ηθικής αποτυχίας καταστροφικού επιπέδου λόγω ανισομερούς διανομής των εμβολίων κατά του κορωνοϊού προειδοποίησε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας.

Σε μια δραματική έκκληση να μην οικειοποιηθούν οι πλούσιες χώρες τις διαθέσιμες δόσεις των εμβολίων, ο Τέντρος Γκεμπρεγεσούς δήλωσε πως ο κόσμος βρίσκεται στα πρόθυρα μιας ηθικής τραγωδίας αναφορικά με τον διαμοιρασμό των εμβολίων μεταξύ των κρατών.

«Το κόστος αυτής της αποτυχίας θα το πληρώσουν με τη ζωή τους οι άνθρωποι στις φτωχότερες χώρες και περιοχές του κόσμου», είπε σε τηλεοπτικό μήνυμά του ο κ. Γκεμπρεγεσούς, κατά την έναρξη της ετήσιας συνόδου της εκτελεστικής επιτροπής του οργανισμού.

Προ αυτής της κατάστασης ο Αιθίοπας πρόεδρος του ΠΟΥ κάλεσε τα κράτη και τους παρασκευαστές των εμβολίων κατά της Covid-19 να μοιράσουν πιο δίκαια τις δόσεις που έχουν ετοιμαστεί.

«Αυτή η προσέγγιση τού “εμένα πρώτα” αφήνει σε κίνδυνο τους φτωχότερους και πιο ευάλωτους του κόσμου, αλλά είναι και αυτοκαταστροφική,» είπε ο κ. Γκεμπρεγεσούς, εξηγώντας ότι «τελικά οι πράξεις αυτές το μόνο που θα κάνουν είναι να παρατείνουν την πανδημία».

Πηγή: Reuters, Al Jazeera