ΚΡΙΣΗ ΣΤΙΣ ΗΠΑ

Δημοσκόπηση: Αναξιόπιστες πλέον οι ΗΠΑ στα μάτια των Ευρωπαίων

Δημοσκόπηση σε 11 χώρες μετά την τετραετία Τραμπ δείχνει δύσκολο το έργο του Μπάιντεν

Δημοσκόπηση: Αναξιόπιστες πλέον οι ΗΠΑ στα μάτια των Ευρωπαίων

Η τετραετία Τραμπ έχει πλήξει την εικόνα των ΗΠΑ στα μάτια των Ευρωπαίων που όλο και λιγότερο θεωρούν αξιόπιστο τον υπερατλαντικό τους σύμμαχο και εταίρο, παρά τη σχετική ευφορία από την εκλογή του Τζο Μπάιντεν στις 3 Νοεμβρίου, σύμφωνα με πανευρωπαϊκή δημοσκόπηση που διενήργησε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Διεθνών Σχέσεων.

Η πλειονότητα των 15.200 ερωτηθέντων σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες θεωρεί ότι έχει φθαρεί ουσιαστικά η διεθνής ηγεμονία των Ηνωμένων Πολιτείων, με έξι στους 10 Ευρωπαίους να απαντούν ότι το πολιτικό σύστημα των ΗΠΑ έχει προβλήματα και ότι στα επόμενα 10 χρόνια η Κίνα θα έχει καταστεί ισχυρότερη διεθνώς από τις ΗΠΑ, ακόμη και μετά την εκλογή των Μπάιντεν και Κάμαλα Χάρις.

Η έρευνα με τίτλο «Η Κρίση της Αμερικανικής Εξουσίας: Πώς βλέπουν οι Ευρωπαίοι την Αμερική του Μπάιντεν» που δημοσιεύεται σήμερα ανά την Ευρώπη δείχνει μεταξύ άλλων ότι μετά την ψήφο στον Ντόναλντ Τραμπ οι Αμερικανοί δεν αξίζουν τόσο την εμπιστοσύνη των Ευρωπαίων σύμφωνα με το 32% των ερωτηθέντων, ενώ μόλις το 10% θεωρεί αξιόπιστο εταίρο τις ΗΠΑ που θα προστατεύει την Ευρώπη.

Σημειώνεται ότι η έρευνα που διεξήγαγε η δεξαμενή σκέψης σε 11 ευρωπαϊκές χώρες ολοκληρώθηκε πριν την εισβολή οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου.

Ίσως το σημαντικότερο αποτύπωμα της τετραετούς διακυβέρνησης Τραμπ στα μάτια των Ευρωπαίων είναι ότι σε καμία από τις 11 χώρες της Ευρώπης, στις οποίες δεν περιλαμβάνεται η Ελλάδα, οι πολίτες δεν επιθυμούν η κυβέρνησή τους να πάρει το μέρος της Ουάσιγκτον έναντι της Μόσχας, αφού το σχετικό ποσοστό προτίμησης στην Ουάσιγκτον δεν ξεπερνά πουθενά το 40%. Ομοίως προτιμούν οι κυβερνήσεις τους να τηρούν ίσες αποστάσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Κίνα.

Η έρευνα που υπογράφεται από τους επιστήμονες Μαρκ Λίοναρντ και Ιβάν Κράστεφ δείχνει ακόμη ότι η ταραχώδης προεδρία Τραμπ έχει επηρεάσει σημαντικά την υπερατλαντική σχέση, στον βαθμό που κυριαρχεί πλέον σκεπτικισμός εντός της Ευρώπης κατά πόσον ο κ. Μπάιντεν μπορεί να περιορίσει την κατάπτωση των ΗΠΑ στην παγκόσμια σκηνή.

Οι Ευρωπαίοι θεωρούν πως ο απομονωτισμός και η απρόβλεπτη πορεία της κυβέρνησης Τραμπ σε συνδυασμό με τα βαθιά εσωτερικά προβλήματα στις ΗΠΑ θα έχουν τις συνέπειές τους και στην προεδρία Μπάιντεν, αλλά και στην ικανότητα του εκλεγμένου προέδρου να ανανεώσει την παγκόσμια εικόνα της Αμερικής.

Σύμφωνα με τους συντάκτες της έρευνας, όλα αυτά συνιστούν και μια ευκαιρία για την ευρωπαϊκή ηγεσία αφού οι πολίτες άρχισαν να εκτιμούν περισσότερο τις εγχώριες κυβερνήσεις, αλλά και σημαντική στιγμή για την Ευρωπαϊκή Ένωση ώστε να χρησιμοποιήσει τη συλλογική της ισχύ για την πρόοδο και την προστασία των πολιτών.