Ρωσία: Υπό κράτηση για τριάντα ημέρες ο Ναβάλνι

Ρωσία: Υπό κράτηση για τριάντα ημέρες ο Ναβάλνι

Ο ίδιος, σε βίντεο που δημοσιοποίησε, κάλεσε τους πολίτες «να βγουν στους δρόμους» κατά της απόφασης. 

1' 33" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Υπό κράτηση για τριάντα ημέρες θα παραμείνει ο Αλεξέι Ναβάλνι, όπως αποφάνθηκε ρωσικό δικαστήριο τη Δευτέρα, μετά τη χθεσινή σύλληψή του σε αεροδρόμιο της Μόσχας, που έχει προκαλέσει κύμα αντιδράσεων από χώρες της Δύσης.  

«Το δικαστήριο τον έθεσε υπό κράτηση για 30 ημέρες, μέχρι τις 15 Φεβρουαρίου», γνωστοποίησε η εκπρόσωπος του Ναβάλνι, Κίρα Γάρμις, με ανάρτησή της στο Twitter. 

Ο Ναβάλνι συνελήφθη αμέσως μόλις πάτησε σε ρωσικό έδαφος, για πρώτη φορά μετά την δηλητηρίασή του το περασμένο καλοκαίρι. 

Ο ίδιος, σε βίντεο που δημοσιοποίησε, κάλεσε τους πολίτες «να βγουν στους δρόμους» κατά της απόφασης. 

«Μη φοβάστε, βγείτε στους δρόμους. Μην το κάνετε για εμένα, αλλά για εσάς και το μέλλον σας», ανέφερε χαρακτηριστικά. 

Ήδη, από χθες, τόσο τα Ηνωμένα Έθνη, όσο και πολλά κράτη της Δύσης έχουν διαμηνύσει προς τη Μόσχα να τον απελευθερώσει άμεσα, εκφράζοντας παράλληλα και προειδοποιήσεις για νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας.   

Το Βερολίνο ζητά την απελευθέρωσή του και τη διερεύνηση της δηλητηρίασης του

Την ίδια ώρα, η γερμανική κυβέρνηση, καταδικάζοντας τη σύλληψη, ζητά την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι.

«Η απόφαση, με βάση την οποία έγινε η σύλληψη, έχει χαρακτηριστεί από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων ως αυθαίρετη. Επομένως η σύλληψη του κ. Ναβάλνι παραβιάζει τις αρχές του κράτους δικαίου», τόνισε ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ.

Όπως επεσήμανε ο ίδιος, είναι καταδικαστέο το γεγονός ότι η ακρόαση του κ. Ναβάλνι έγινε πραγματικά χωρίς επαρκές διάστημα προειδοποίησης.

«Οι ρωσικές αρχές συνέλαβαν το θύμα μιας απόπειρας δολοφονίας με δηλητήριο και όχι τους δράστες», είπε χαρακτηριστικά ο Ζάιμπερτ και κάλεσε τις ρωσικές αρχές «να απελευθερώσουν αμέσως τον κ. Ναβάλνι και να διερευνήσουν σε βάθος τις συνθήκες της δηλητηρίασής του».

Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με το εάν θα επιβληθούν κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας, ο Ζάιμπερτ διευκρίνισε ότι το ζήτημα δεν είναι διμερές μεταξύ της Γερμανίας και της Ρωσίας και θα συζητηθεί με τα άλλα κράτη – μέλη της ΕΕ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή