Εμβολιασμοί: Τα πιστοποιητικά και οι στόχοι που θέτει η Κομισιόν

Εμβολιασμοί: Τα πιστοποιητικά και οι στόχοι που θέτει η Κομισιόν

3' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Toν καθορισμό ενός πρωτοκόλλου για την έκδοση πιστοποιητικών εμβολιασμού, τα οποία θα αναγνωρίζονται και θα χρησιμοποιούνται στα υγειονομικά συστήματα της Ε.Ε., προβλέπει το προσχέδιο της Κομισιόν σχετικά με την επικαιροποιημένη στρατηγική για την αντιμετώπιση της πανδημικής κρίσης, ενόψει και της τηλεδιάσκεψης των 27 ηγετών της Ένωσης, την ερχόμενη Πέμπτη. 

Σύμφωνα με το Bloomberg, το οποίο επικαλείται το εν λόγω προσχέδιο, τα πιστοποιητικά θα μπορούσαν να αντικαταστήσουν τα μέτρα της καραντίνας ή των υποχρεωτικών τεστ σε περίπτωση ταξιδιού, καθώς πλέον ο κάτοχος δεν θα περιλαμβάνεται στις ομάδες «υψηλού κινδύνου».

Εν ολίγοις, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θέτει στο τραπέζι το ζήτημα των πιστοποιητικών, προς αναζήτηση ενός πλαισίου εφαρμογής τους. 

Την εισήγηση περί πιστοποιητικού για τις αερομεταφορές είχε αρχικά προωθήσει ο Έλληνας πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, σε μια προσπάθεια διευκόλυνσης των μετακινήσεων των πολιτών, ενόψει και της επερχόμενης τουριστικής σεζόν.

Όπως διευκρίνισε, από την πλευρά του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν πρόκειται για διαβατήριο, αλλά για μια κωδικοποίηση με στόχο να απλοποιηθεί και να διευκολυνθεί η μετακίνηση μεταξύ χωρών, η οποία δεν θα είναι επιβεβλημένη. 

«Αυτό που έχουμε προτείνει θα είναι απλά κωδικοποίηση με έναν τέτοιο τρόπο, για όλη την Ευρώπη, έτσι ώστε, όταν κάποιος μετακινείται από μια χώρα στην άλλη, αντί να έχει κάνει ένα τεστ covid, να δείχνει το πιστοποιητικό και να μπορεί άνετα και με λιγότερη γραφειοκρατία να μετακινείται. Αυτό έχουμε ζητήσει και πιστεύουμε ότι μπορεί ως λύση να προωθηθεί και να αποτελέσει μια κοινή κωδικοποίηση για όλες τις χώρες της Ευρώπης», τόνισε ο κ. Ταραντίλης.

Ωστόσο, με την ελληνική πρόταση δεν φαίνεται να ευθυγραμμίζονται αρκετές χώρες της Ε.Ε., όπως η Γαλλία, η οποία εμφανίζεται επιφυλακτική στην υιοθέτηση του μέτρου.

Οι στόχοι στην Ε.Ε.

Παράλληλα, η Κομισιόν καλεί τα κράτη – μέλη της Ένωσης να έχουν εμβολιάσει τουλάχιστον το 70% του πληθυσμού έως το καλοκαίρι του 2021.

Συγκεκριμένα, βάσει του προσχεδίου, η σύσταση προβλέπει ότι θα πρέπει έχουν εμβολιαστεί:

  • Έως τον Μάρτιο, τουλάχιστον το 80% του υγειονομικού προσωπικού και των ηλικιών άνω των 80 ετών.
  • Έως το καλοκαίρι, το 70% του ενήλικου γενικού πληθυσμού

Οι συστάσεις της Κομίσιον, ακόμη κι αν εγκριθούν από τη Σύνοδο Κορυφής, δεν είναι δεσμευτικές για τα κράτη – μέλη.

Η παγκόσμια «κούρσα»

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου, πάνω από 40 εκατ. δόσεις εμβολίων έχουν χορηγηθεί σε όλο τον κόσμο, με το Ισραήλ να βρίσκεται στην κορυφή της κούρσας. 

Έως σήμερα, τουλάχιστον 60 χώρες ή εδάφη, που αντιστοιχούν στο 61% του παγκόσμιου πληθυσμού, έχουν ξεκινήσει την εκστρατεία εμβολιασμού των πολιτών τους. Ωστόσο 11 χώρες συγκεντρώνουν το 90% των δόσεων που έχουν χορηγηθεί. 

Έως το μεσημέρι της Δευτέρας, είχαν χορηγηθεί τουλάχιστον 40.062.825 δόσεις, σύμφωνα με τα στοιχεία που συγκέντρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο με βάση επίσημες πηγές. Ο αριθμός αυτός είναι χωρίς αμφιβολία υποεκτιμημένος καθώς μεγάλες χώρες, όπως η Κίνα, οι ΗΠΑ και η Ρωσία, δεν έχουν επικαιροποιήσει τα στοιχεία τους τις τελευταίες ημέρες. 

Το Ισραήλ είναι μακράν η χώρα που έχει προχωρήσει πιο πολύ συγκριτικά με τον πληθυσμό της: 2,43 εκατ. δόσεις έχουν χορηγηθεί σε 2,12 εκατ. ανθρώπους (24,5% του πληθυσμού). Περίπου το 3,6% των Ισραηλινών έχει ήδη λάβει τις δύο δόσεις που είναι απαραίτητες για τη βέλτιστη προστασία τους. 

Με βάση τον όγκο των εμβολίων, οι ΗΠΑ είναι στην κεφαλή της κούρσας, με 12,28 εκατ. δόσεις να έχουν χορηγηθεί σε 10,60 εκατ. ανθρώπους (3,2% του πληθυσμού), μπροστά από την Κίνα (πάνω από 10 εκατ. δόσεις).

Στην Ευρώπη, το Ηνωμένο Βασίλειο ξεκίνησε να εμβολιάζει πρώτο, στις αρχές Δεκεμβρίου. Η χώρα έχει χορηγήσει 4,31 εκατ. δόσεις σε 3,86 εκατ. ανθρώπους (5,7%).

Ακολουθούν δύο χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης: η Ιταλία (1,15 εκατ. ) και η Γερμανία (1,05 εκατ. ).Οι χώρες της ΕΕ έχουν χορηγήσει πάνω από 5 εκατ. δόσεις σχεδόν στο 1,2% των κατοίκων της Ένωσης. Ως ποσοστό του πληθυσμού της, η Δανία (2,9%) κυριαρχεί μεταξύ των 27 κρατών-μελών.

Στην Ελλάδα

Σύμφωνα με όσα ανέφερε τη Δευτέρα ο ο γ.γ. Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριος Θεμιστοκλέους, έως σήμερα στην Ελλάδα έχουν εμβολιαστεί 84.832 πολίτες, και το ποσοστό της  εμβολιαστικής κάλυψης βρίσκεται στο 0,87%. Πρόσθεσε ότι σήμερα εμβολιάστηκαν πάνω από 6.000 άτομα άνω των 85 ετών, για να συμπληρώσει ότι «372.243 ραντεβού έχουν κλειστεί για την πρώτη και τη δεύτερη δόση». Τα ραντεβού της πρώτης δόσης αφορούν 126.975 πολίτες άνω των 85 ετών και 18.483 ραντεβού για υγειονομικούς.

Ο ίδιος επισήμανε ότι υπάρχουν διαθέσιμα ραντεβού σε όλη τη χώρα και πως ο εμβολιασμός διεξάγεται εντός 5 ημερών από της στιγμή του ραντεβού.

Επίσης, μέσα στο Σαββατοκύριακο τέθηκαν σε λειτουργία επιπλέον 144 εμβολιαστικά κέντρα σε δομές της πρωτοβάθμιας φροντίδας και ανάλογα θα αναπτύσσονται επιπλέον εμβολιαστικά κέντρα, ώστε να ξεπεράσουμε τα 1.000.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή