ΡΩΣΙΑ

«Παρωδία δικαιοσύνης», λέει ο Ναβάλνι

«Παρωδία δικαιοσύνης», λέει ο Ναβάλνι

ΜΟΣΧΑ. Κράτηση ενός μηνός, στη διάρκεια του οποίου θα αποφασιστεί αν ο επικριτής του Ρώσου προέδρου Πούτιν, Αλεξέι Ναβάλνι, θα μείνει στη φυλακή για τριάμισι χρόνια, αποφάσισε χθες δικαστήριο της Μόσχας. Το γεγονός ότι το δικαστήριο συνεδρίασε στο αστυνομικό τμήμα στο οποίο μεταφέρθηκε ο Ναβάλνι αμέσως μετά την άφιξή του στη Ρωσία, επικρίθηκε από τον 44χρονο αντιφρονούντα ως «παρωδία δικαιοσύνης».

Ο Ναβάλνι συνελήφθη αμέσως μετά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Σερεμέτιεβο της Μόσχας, την Κυριακή το απόγευμα, με την κατηγορία ότι παραβίασε τους περιοριστικούς όρους που προέβλεπε η αναστολή της ποινής του. Ο Ναβάλνι είχε καταδικαστεί το 2015 για διασπάθιση χρήματος, ενώ πρόσφατα εις βάρος του έχει σχηματισθεί και νέα δικογραφία με κατηγορίες τις οποίες ο ίδιος χαρακτηρίζει υποκινούμενες. Ο 44χρονος είναι ο γνωστότερος επικριτής του Ρώσου προέδρου, ενώ έχει πραγματοποιήσει εκστρατείες κατά της διαφθοράς. Η επιστροφή του Ναβάλνι στη Ρωσία έπειτα από πέντε μήνες ανάρρωσης στο Βερολίνο έγινε με ένα αεροπλάνο γεμάτο δημοσιογράφους, που κατέγραψαν τις τελευταίες ώρες του μαζί με τη γυναίκα του Γιούλια, πριν συλληφθεί. 

Ενόσω περίμενε την έναρξη της δίκης του στο αστυνομικό τμήμα του προαστίου Χίμκι της ρωσικής πρωτεύουσας, ο Ναβάλνι προχώρησε σε ανάρτηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στην οποία καλούσε τους Ρώσους να βγουν στους δρόμους το Σάββατο. «Μην το κάνετε για μένα, κάντε το για εσάς», ανέφερε. 

Ο σύμβουλος εθνικής ασφαλείας του νεοεκλεγέντος Αμερικανού προέδρου Μπάιντεν, Τζέικ Σάλιβαν, ζήτησε την άμεση απελευθέρωση του Ναβάλνι και υπενθύμισε την επίθεση που δέχθηκε αυτός πριν από λίγους μήνες με νευροπαραλυτικό αέριο. «Οι δράστες της εξοργιστικής επίθεσης κατά της ζωής του πρέπει να τιμωρηθούν», προσέθεσε. Σε δηλώσεις υποστήριξης προς τον Ναβάλνι προχώρησε και η Ευρωπαϊκή Ενωση, ενώ οι χώρες της Βαλτικής ζήτησαν την επιβολή κυρώσεων στη Ρωσία για τη σύλληψή του. 

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα έκανε λόγο για εσωτερικό θέμα της Ρωσίας. «Ασχοληθείτε με τα προβλήματα των χωρών σας», είπε, ενώ σε παρόμοιο τόνο, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ υποστήριξε ότι η ενασχόληση με το θέμα Ναβάλνι είναι ένας τρόπος να αποσπάσουν οι χώρες της Δύσης την προσοχή «από τις δικές τους κρίσεις».