ΚΟΣΜΟΣ

Γερμανία: Ψήφισαν Λάσετ, θέλουν Ζέντερ

Γερμανία: Ψήφισαν Λάσετ, θέλουν Ζέντερ

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Η εκλογή του πρωθυπουργού της Βόρειας Ρηνανίας – Βεστφαλίας, Αρμιν Λάσετ, στην ηγεσία των Γερμανών Χριστιανοδημοκρατών (CDU), το Σάββατο, δεν προδικάζει το ποιος θα είναι επικεφαλής του προεκλογικού αγώνα και υποψήφιος για τη διαδοχή της Αγκελα Μέρκελ στην καγκελαρία, απόφαση που θα ληφθεί τον Μάρτιο. Εως τότε ο Λάσετ, εκπρόσωπος της κεντρώας πτέρυγας του κόμματος, θα επιχειρήσει να φτιάξει το πολιτικό προφίλ που του λείπει, αλλά και να ενσωματώσει τη δυσαρέσκεια της συντηρητικής πτέρυγας που εκφράζεται από τον Φρίντριχ Μερτς. 

Επιπλέον, μέχρι τον Μάρτιο μεσολαβούν δύο εκλογικές αναμετρήσεις στα κρατίδια της Βάδης – Βυρτεμβέργης και της Ρηνανίας – Παλατινάτου. Στα κρατίδια αυτά οι Χριστιανοδημοκράτες δεν είναι πρώτη δύναμη και υπάρχει σημαντικό ενδεχόμενο να μη γίνουν, δυσχεραίνοντας τη θέση του Λάσετ. Πιο δημοφιλής στο εκλογικό σώμα είναι ο πρωθυπουργός της Βαυαρίας και επικεφαλής του αδελφού κόμματος CSU Μάρκους Ζέντερ, ο οποίος θεωρείται φαβορί για το αξίωμα του υποψηφίου καγκελαρίου των CDU/CSU, σε περίπτωση που τα κόμματα κρίνουν ότι ο Λάσετ δεν αποκτά την απαιτούμενη δυναμική.

Σύμφωνα με δημοσκόπηση του ινστιτούτου Civey, μόλις 12,1% των ερωτηθέντων προτιμά τον Λάσετ ως υποψήφιο καγκελάριο, αντί 43% που προτιμά τον Μάρκους Ζέντερ. 

Εξάλλου, ο σύμμαχος του Λάσετ, υπουργός Υγείας Γενς Σπαν, έκανε χλιαρή εμφάνιση στο συνέδριο και εξελέγη στο αξίωμα του αντιπροέδρου με ποσοστά που δεν προδίδουν ιδιαίτερο ενθουσιασμό απέναντι σε μια πιθανή υποψηφιότητά του για την καγκελαρία.

Τέλος, ο ηττημένος της αναμέτρησης (με ποσοστό 47%-53%)  Φρίντριχ Μερτς προχώρησε σε μία τολμηρή, όσο και αποτυχημένη, ενέργεια. Ζήτησε από τον Λάσετ να ασκήσει επιρροή στην καγκελάριο Μέρκελ ώστε ο ίδιος να αναλάβει το υπουργείο Οικονομίας, επιχειρώντας ουσιαστικά να αποσπάσει τον νέο αρχηγό από τη σκιά της καγκελαρίου και να τον ρυμουλκήσει σε μία συμμαχία με τη συντηρητική πτέρυγα. Η απόπειρα δεν τελεσφόρησε.