Ανησυχία για την τύχη των Παλαιστινίων

Ανησυχία για την τύχη των Παλαιστινίων

1' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΙΕΡΟΥΣΑΛΗΜ. Την υποχρέωση των ισραηλινών αρχών να παράσχουν εμβόλια κατά του κορωνοϊού στα 4,5 εκατομμύρια Παλαιστινίους στην Κατεχόμενη Δυτική Οχθη και στη Γάζα υπογραμμίζουν σε εκθέσεις τους η Υπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες (UNHCR) και η ανθρωπιστική οργάνωση Παρατηρητήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων (Human Rights Watch).

«Οι διαχωρισμοί στην εμβολιαστική πολιτική ανάλογα με την αστυνομική ταυτότητα είναι ανεπίτρεπτοι», αναφέρουν οι ειδικοί της UNHCR στο πόρισμά τους. Σύμφωνα με αυτό, το Ισραήλ οφείλει να επεκτείνει τους εμβολιασμούς σε όλο τον παλαιστινιακό πληθυσμό. Αυτή τη στιγμή, Παλαιστίνιοι πολίτες που ζουν σε κοινότητες της Κατεχόμενης Ανατολικής Ιερουσαλήμ, εντός του τείχους ασφαλείας, διαθέτουν ισραηλινές ταυτότητες και δικαιούνται εμβόλιο, ενώ όσοι διαμένουν από την άλλη πλευρά της αυθαίρετης διαχωριστικής γραμμής, δεν θα εμβολιασθούν, όπως επισημαίνει σε δημοσίευμά του το δίκτυο CNN. «Ο ΟΗΕ ορίζει ότι ως δύναμη κατοχής, το Ισραήλ οφείλει σύμφωνα με την Τέταρτη Συνθήκη της Γενεύης, να εξασφαλίσει τη λειτουργία των υγειονομικών υποδομών στα Κατεχόμενα. Το άρθρο 56 μάλιστα αναφέρει ρητά ότι το Ισραήλ υποχρεούται να λαμβάνει κάθε μέτρο υγειονομικής προφύλαξης για την αντιμετώπιση της εξάπλωσης λοιμωδών νόσων, σε συνεργασία με τις εθνικές και τοπικές αρχές», αναφέρει η οργάνωση Human Rights Watch. 

«Περίπου 4,5 εκατομμύρια Παλαιστίνιοι στα Κατεχόμενα και στη Γάζα θα παραμείνουν απροστάτευτοι και εκτεθειμένοι στην COVID-19, ενώ οι Ισραηλινοί πολίτες που ζουν σε μικρή απόσταση, συμπεριλαμβανομένων και των Ισραηλινών εποίκων, θα εμβολιασθούν. Ηθικά και νομικά, η επιλεκτική αυτή πρόσβαση σε θεμελιώδη ιατρική φροντίδα, εν μέσω της χειρότερης υγειονομικής κρίσης του τελευταίου αιώνα, είναι ανεπίτρεπτη», συνεχίζει η επιτροπή του ΟΗΕ στο πόρισμά της.

Τις θέσεις του διεθνούς Οργανισμού αμφισβητεί, όμως, ο Ισραηλινός υπουργός Υγείας, Γιούλι Εντελστάιν. «Οι υπολογισμοί μας βασίσθηκαν πάνω στον εμβολιασμό των Ισραηλινών πολιτών. Μόλις φθάσουμε στο επίπεδο, στο οποίο όλοι οι πολίτες μας που το επιθυμούν έχουν εμβολιασθεί, θα είμαστε έτοιμοι να μοιρασθούμε τα εμβόλια με τους γείτονές μας. Δεν άκουσα πουθενά για υποχρέωση του Ισραήλ να πληρώσει για τα εμβόλια άλλων», είπε ο Ισραηλινός υπουργός. Η κυβέρνηση Νετανιάχου επιλέγει έτσι να επικαλεσθεί τις Συμφωνίες του Οσλο από τα μέσα της δεκαετίας του 1990, όταν η Οργάνωση για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης υπέγραψε υπέρ της δημιουργίας της Παλαιστινιακής Αρχής. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή