Έστησαν αγορά για απονομή χάριτος από τον Τραμπ

Έστησαν αγορά για απονομή χάριτος από τον Τραμπ

1' 46" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ αναμένεται να ανακοινώσει σήμερα, την παραμονή της αναχώρησής του από τον Λευκό Οίκο, την απονομή χάριτος ή τον μετριασμό της ποινής άνω των 100 προσώπων που έχουν καταδικαστεί από την αμερικανική Δικαιοσύνη για διάφορα αδικήματα, οι New York Times αποκαλύπτουν ότι έχει στηθεί ένα ολόκληρο λόμπι πρώην συνεργατών του προέδρου, οι οποίοι αποσπούν σημαντικά ποσά από τους ενδιαφερόμενους για να μεσολαβήσουν στον Λευκό Οίκο ώστε να τύχουν ευνοϊκής μεταχείρισης. Σύμφωνα με το αναλυτικό ρεπορτάζ, ένας από τους εν λόγω λομπίστες, ο πρώην ομοσπονδιακός εισαγγελέας Μπρετ Τόλμαν έχει εξασφαλίσει δεκάδες χιλιάδες δολάρια τις τελευταίες εβδομάδες ώστε να περιληφθούν σε όσους πρόκειται να ευνοηθούν από τον Τραμπ ο γιος ενός πρώην γερουσιαστή από το Αρκανσο, ο ιδρυτής μιας πλατφόρμας διαδικτυακής πώλησης φαρμάκων που ελέγχεται για σειρά παραβάσεων και ένα μέλος της υψηλής κοινωνίας του Μανχάταν, που έχει καταδικαστεί για απάτη.

Στους 100 και πλέον Αμερικανούς που αναμένεται να τους απονεμηθεί χάρη περιλαμβάνεται ο Ελληνοαμερικανός πρώην αναλυτής της CIA Τζον Κυριάκου, ο οποίος καταδικάστηκε σε φυλάκιση 30 μηνών για αποκάλυψη απόρρητων πληροφοριών. Η αποκάλυψη αφορούσε τη χρήση της μεθόδου του εικονικού πνιγμού (waterboarding) στην περίπτωση ενός Αμερικανού κρατουμένου και ο Κυριάκου είχε αποκαλύψει την ταυτότητα ενός πράκτορα της CIA που συμμετείχε στο εν λόγω βασανιστήριο. Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, ο Κυριάκου ήρθε σε επαφή με την πρώην σύμβουλο προεκλογικής καμπάνιας του Τραμπ, Κάρεν Τζιόρνο, προκειμένου να του απονεμηθεί χάρη ώστε να μπορέσει να εισπράξει τη σύνταξή του. Η Τζιόρνο φέρεται να του ζήτησε 50.000 δολάρια για να μεσολαβήσει στον Τραμπ και άλλες 50.000 σε περίπτωση αίσιας έκβασης της υπόθεσης. Στη συνάντησή τους ήταν παρών και ο επίσης Ελληνοαμερικανός Τζορτζ Τζιτζίκος, πρώην συγκεντρωσιάρχης του Τραμπ.

Το ίδιο ρεπορτάζ αναφέρει ότι συνεργάτης του Ρούντολφ Τζουλιάνι διεμήνυσε στον Κυριάκου ότι ο προσωπικός δικηγόρος του Τραμπ θα μπορούσε να μεσολαβήσει για την υπόθεσή του έναντι τιμήματος δύο εκατομμυρίων, ποσό που ο Ελληνοαμερικανός θεώρησε εξωφρενικό. Ο ίδιος ο Τζουλιάνι διέψευσε ότι είχε παρόμοια πρόθεση. Οι τελευταίες πληροφορίες, πάντως, αναφέρουν ότι ο Τραμπ δεν θα επιλέξει, τελικά, να δώσει αναδρομικά χάρη στον εαυτό του ή σε μέλη της οικογενείας του για πιθανές μελλοντικές καταδίκες τους, κάτι που φημολογούνταν τις προηγούμενες ημέρες. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή