ΗΠΑ

Κύμα… χάριτος αναμένεται στις τελευταίες ώρες της προεδρίας Τραμπ

Ο απερχόμενος πρόεδρος φαίνεται ότι θα αποφύγει την παροχή αμνηστίας στον εαυτό του

Κύμα… χάριτος αναμένεται στις τελευταίες ώρες της προεδρίας Τραμπ

Έως και 100 χάρες αναμένεται να προσφέρει ο απερχόμενος Πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ την Τρίτη, την τελευταία πλήρη ημέρα της προεδρίας του, ενώ φαίνεται ότι θα αποφύγει τελικά να προσφέρει αμνηστία στον εαυτό του.

Μεταξύ των ατόμων που προβλέπεται να απολαύσουν το σπάνιο όφελος της προεδρικής χάριτος είναι ο πρώην πρόεδρος του πολιτειακού κοινοβουλίου της Νεάς Υόρκης Σέλντον Σίλβερ, που έχει καταδικαστεί για διαφθορά, αλλά και ο ράπερ Λιλ Γουέιν (δηλωμένος οπαδός του κ. Τραμπ), που ομολόγησε παράπτωμα σχετιζόμενο με οπλοφορία.

Ο νομικός σύμβουλος του κ. Τραμπ και πρώην δήμαρχος της Νέας Υόρκης Ρούντι Τζουλιάνι δήλωσε ότι δεν αναμένει να τύχει προεδρικής χάριτος, ενώ οι πιθανότητες του πρώην συμβούλου ασφαλείας του προέδρου Στίβεν Μπάνον έχουν μειωθεί σημαντικά.

Πέρα από τα πιο γνωστά ονόματα στη λίστα, περιλαμβάνονται παραδόξως και άγνωστοι παραβάτες των νόμων περί ναρκωτικών, σε μια τακτοποίηση που… μυρίζει ρουσφέτι. Ο κατάλογος περιλαμβάνει τόσο πλήρεις χάρες (διαγραφή ποινών) όσο και μετατροπές ποινών σε μικρότερες.

Αν και παραδοσιακά οι πρόεδροι απονέμουν χάρες στο τελευταίο στάδιο της θητείας τους, η εκτενής λίστα που αναμένεται να ανακοινωθεί την τρίτη προβλέπεται να μην έχει προηγούμενο.

Προς το παρόν ο κ. Τραμπ δεν φαίνεται διατεθειμένος να προσθέσει και το δικό του όνομα στη λίστα ως απολαμβάνοντα προκαταβολικά αμνηστείας, ούτε τα ονόματα των δύο γιων του, καθώς ακόμη κανείς από αυτούς δεν αντιμετωπίζει κάποια κατηγορία.

Ωστόσο ουδείς μπορεί να αποκλείσει μια ανακοίνωση-έκπληξη μέχρι την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν το μεσημέρι της Τετάρτης, ώρα Ουάσιγκτον.

Πηγή: The New York Times, CNN