Ενημερωτική διείσδυση της Άγκυρας στα Βαλκάνια με ορμητήριο τα Σκόπια

Ενημερωτική διείσδυση της Άγκυρας στα Βαλκάνια με ορμητήριο τα Σκόπια

Η κρατική ραδιοτηλεόραση της Τουρκίας ετοιμάζει δίκτυο στις γλώσσες των Βαλκανίων

1' 20" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η τουρκική κρατική ραδιοτηλεόραση TRT εξαπλώνει περαιτέρω την προσπάθεια διεθνούς διασποράς των τουρκικών απόψεων, προγραμματίζοντας σύμφωνα με πληροφορίες τη δημιουργία περιφερειακού δικτύου στα Βαλκάνια με έδρα στα Σκόπια.

Η εταιρία ανθρωπίνου δυναμικού Popcorn Recruiters, με έδρα το Σαράγεβο, δημοσιεύει αγγελία για προσλήψεις στη νέα ψηφιακή ειδησεογραφική πλατφόρμα της TRT που αναμένεται να λειτουργήσει στους πρώτους μήνες του έτους με την ονομασία TRT Balkans.

Η επιλογή των Σκοπίων ως έδρα του βαλκανικού δικτύου καταδεικνύει τη σημασία που αποδίδει η Άγκυρα στην πρωτεύουσα της Βόρειας Μακεδονίας ως ορμητήριο διείσδυσης στα Βαλκάνια, αντί για μια βαλκανική πρωτεύουσα με κατά πλειοψηφία μουσουλμανικό πληθυσμό, όπως είναι το Σαράγεβο, η Πρίστινα ή τα Τίρανα. Στη βοσνιακή πρωτεύουσα θα υπάρχει μόνο περιφερειακό γραφείο.

Η πλατφόρμα στα Σκόπια προβλέπεται να έχει πολλαπλά γλωσσικά κανάλια, μεταξύ των οποίων στα αλβανικά, στα σερβοκροατικά με έμφαση στη βοσνιακή διάλεκτο, στα τουρκικά, στα αγγλικά, στα βουλγαρικά, αλλά και στην τοπική γλώσσα που με τη σφραγίδα της Συμφωνίας των Πρεσπών αποκαλείται διεθνώς «μακεδονική».

Η TRT εκπέμπει ήδη εδώ και 12 χρόνια ένα διεθνές κανάλι προς τις μουσουλμανικές χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης και των Βαλκανίων. Το TRT Avaz, δηλαδή η «Φωνή της TRT» (στα χνάρια του παλαιού ραδιοφωνικού της δικτύου των βραχέων κυμάτων «Η Φωνή της Τουρκίας») αποτελεί παρακλάδι του καναλιού TRT Turk για τις τουρκόφωνες κυρίως χώρες, αλλά εκπέμπει και στα αζερικά, στη βοσνιακή διάλεκτο των σερβοκροατικών, στα τουρκμενικά και στις γλώσσες του Καζαχστάν, του Ουζμπεκιστάν και του Κιργιστάν (όλες τουρκογενείς) με τουρκικούς υποτίτλους.

Υπενθυμίζεται πως η ιστοσελίδα της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης έχει ειδησεογραφικές σελίδες σε 40 ξένες γλώσσες, περιλαμβανομένων και των ελληνικών, για την προώθηση των τουρκικών απόψεων παγκοσμίως.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή