ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η «βρετανική μετάλλαξη» του ιού

ΠΟΥ: Σε 60 χώρες έχει εξαπλωθεί η «βρετανική μετάλλαξη» του ιού

Το μεταλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Βρετανία, εξακολουθεί να εξαπλώνεται στον κόσμο και ως την προηγούμενη εβδομάδα είχε εντοπιστεί σε 60 χώρες και περιοχές, ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Την ίδια ώρα το νοτιοαφρικανικό μεταλλαγμένο στέλεχος , το οποίο όπως και το βρετανικό είναι πιο μεταδοτικό, εξαπλώνεται πιο αργά και έχει εντοπιστεί μέχρι στιγμής σε 23 χώρες και περιοχές.

Ο ΠΟΥ επεσήμανε ότι παρακολουθεί και την εξάπλωση δύο άλλων μεταλλάξεων του SARS-CoV-2, του Ρ1 που εμφανίστηκε στην πολιτεία Αμαζόνας αλλά και σε τέσσερα πρόσωπα στην Ιαπωνία προερχόμενα από τη Βραζιλία, καθώς και μίας ακόμη.

«Αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολύ λίγες διαθέσιμες πληροφορίες για να εκτιμηθεί αν έχει αλλάξει η μεταδοτικότητα ή η σοβαρότητα (της covid-19) λόγω των νέων αυτών στελεχών», σημειώνει ο ΠΟΥ.

Το βρετανικό στέλεχος, για το οποίο ενημερώθηκε στα μέσα Δεκεμβρίου ο ΠΟΥ και θεωρείται ότι είναι 50% με 70% πιο μεταδοτικό από το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, έχει εντοπιστεί σε έξι γεωγραφικές ζώνες του Οργανισμού, ενώ το νοτιοαφρικανικό στέλεχος σε τέσσερις.

Τα δύο αυτά μεταλλαγμένα στελέχη δεν είναι πιο επικίνδυνα, σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής έρευνες, όμως μολύνοντας περισσότερους ανθρώπους, ασκούν μεγαλύτερη πίεση στα συστήματα υγείας των χωρών.

Μέχρι στιγμής από την Covid-19 έχουν πεθάνει περισσότεροι από 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως. Ο ΠΟΥ επεσήμανε στην έκθεσή του που δημοσιεύθηκε σήμερα ότι ο αριθμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 9% στη διάρκεια της εβδομάδας που ολοκληρώθηκε στις 17 Ιανουαρίου σε σχέση με την προηγούμενη, φτάνοντας τον αριθμό ρεκόρ των 93.000 θανάτων.

Mε πληροφορίες από ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP