Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τους Ευρωπαίους

Οι μεταλλάξεις ανησυχούν τους Ευρωπαίους

2' 7" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Νέα προσκόμματα στην επιστροφή στην κανονικότητα προκαλεί η πανδημία και ιδιαίτερα η επικράτηση των πιο μεταδοτικών στελεχών του κορωνοϊού. Η Γερμανία αποφάσισε, χθες, τη χρονική επέκταση των περιοριστικών μέτρων μέχρι και τη 14η Φεβρουαρίου και επέβαλε τη χρήση μάσκας σε καταστήματα και μέσα μαζικής μεταφοράς, ενώ απαγορεύθηκαν οι αυτοσχέδιες υφασμάτινες μάσκες, τα κασκόλ και τα μαντίλια. Οι αποφάσεις ελήφθησαν κατά την τηλεδιάσκεψη της καγκελαρίου Μέρκελ με τους 16 πρωθυπουργούς των ομόσπονδων κρατιδίων. Στην ίδια κατεύθυνση κινείται και η Δανία, με την πρωθυπουργό Μέτε Φρεντέρικσεν να εξετάζει την επέκταση των περιοριστικών μέτρων, παρά τη μείωση των κρουσμάτων, εξαιτίας της ανίχνευσης της βρετανικής μετάλλαξης του ιού. Τον ίδιο δρόμο θα ακολουθήσει και η Ολλανδία, με τα νέα μέτρα να ανακοινώνονται σήμερα.

Προκειμένου να διασφαλιστεί η πρόσβαση των πιο φτωχών στα εμβόλια κατά της COVID-19, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μελετά τη δημιουργία μηχανισμού που θα επιτρέψει τη διάθεση των πλεοναζόντων εμβολιαστικών δόσεων στην Αφρική και τα πιο φτωχά γειτονικά κράτη. Αυτό ανακοίνωσε, χθες, η επίτροπος Υγείας, Στέλλα Κυριακίδου, επισημαίνοντας ότι το σχέδιο θα υλοποιηθεί προτού το πρόγραμμα ισότιμης πρόσβασης στα εμβόλια Covax (του ΠΟΥ) γίνει λειτουργικό. Επίσης, η Κομισιόν αναμένεται να προειδοποιήσει τα κράτη-μέλη ότι δεν ενεργούν ώστε να ανιχνεύονται οι νέες μεταλλάξεις του ιού.

Σε μία άλλη εξέλιξη, έκθεση ανεξάρτητης επιτροπής εμπειρογνωμόνων, υπό τον συντονισμό της πρώην πρωθυπουργού της Νέας Ζηλανδίας, Ελεν Κλαρκ, διαπίστωσε ότι η Κίνα θα μπορούσε να έχει ενεργήσει πιο αποφασιστικά στην αρχή της υγειονομικής κρίσης, ενώ επέκρινε τον ΠΟΥ για καθυστέρηση στην κήρυξη της πανδημίας.

Την ίδια στιγμή, η απειλή της COVID-19 επέστρεψε στην Κίνα, όπου οι Αρχές κατασκευάζουν ένα πελώριο συγκρότημα καραντίνας, 4.000 κλινών, στα περίχωρα της πόλης Σιτζιαζουάνγκ, την πρωτεύουσα της επαρχίας Χεμπέι, της νέας επιδημικής εστίας. Το έργο θα ολοκληρωθεί μέσα σε λίγο διάστημα. Η χθεσινή ήταν η έβδομη, κατά σειράν, ημέρα καταγραφής περισσότερων από 100 κρουσμάτων εντός 24 ωρών. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη αναζωπύρωση της πανδημίας από τον περασμένο Μάρτιο.   

Tέλος, έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρεία Ιpsos Mori για λογαριασμό της Samsung Europe, σε 10.000 Ευρωπαίους πολίτες, διαπιστώνει ότι τα lockdowns άλλαξαν την προσέγγισή μας προς το οικιακό περιβάλλον. Το 39% των Ευρωπαίων βλέπει το σπίτι του ως τόπο έκφρασης και το 37%  ενδιαφέρεται σήμερα περισσότερο για την εικόνα του. Το 64% των Ευρωπαίων το θεωρεί τον «ασφαλή του χώρο». Επίσης, οι πολίτες αντιμετωπίζουν πιο φιλικά την τεχνολογία, που τους επέτρεψε να εργαστούν, αλλά και να διατηρήσουν ή να αναπτύξουν σχέσεις εν μέσω πανδημίας, με το 41% ​​να δηλώνει ότι κάνει πλέον πράγματα στο σπίτι που δεν είχε κάνει ποτέ πριν και ότι έχει αναπτύξει χόμπι που θα διατηρήσει.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή