«Φρένο» στο καραβάνι μεταναστών από τις Aρχές της Γουατεμάλας

«Φρένο» στο καραβάνι μεταναστών από τις Aρχές της Γουατεμάλας

2' 9" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΟΛΗ ΤΗΣ ΓΟΥΑΤΕΜΑΛΑΣ. Οι δυνάμεις ασφαλείας της Γουατεμάλας διέλυσαν τη Δευτέρα διά της βίας καραβάνι προσφύγων από την Ονδούρα, ώστε να αποτρέψουν την πορεία του προς το Μεξικό και τις Ηνωμένες Πολιτείες. Τις προηγούμενες ημέρες, οι Aρχές της Γουατεμάλας είχαν στείλει πίσω στην Ονδούρα περίπου 1.000 ανθρώπους, μεταξύ αυτών 163 παιδιά και εφήβους. 

Το καραβάνι είχε σχηματιστεί την περασμένη εβδομάδα στην πόλη Σαν Πέδρο Σούλα της Ονδούρας και είχε σπάσει σε τρία κομμάτια στην πορεία προς τον βορρά. Ενα κομμάτι του, που σε κάποιες αναφορές εμφανίζεται να περιλαμβάνει 3.000 ανθρώπους και σε άλλες 6.000 ανθρώπους, πέρασε από τον συνοριακό σταθμό Φλορίδο, αλλά καθηλώθηκε από εκατοντάδες αστυνομικούς και μέλη των υπηρεσιών ασφαλείας της Γουατεμάλας περίπου 50 χιλιόμετρα από τα σύνορα. Με την επιχείρηση της Δευτέρας, στην οποία η αστυνομία έκανε χρήση βίας, οι πρόσφυγες διασκορπίστηκαν στη γύρω περιοχή, ενώ ο φωτογραφικός φακός συνέλαβε σπαρακτικά στιγμιότυπα γυναικών που κρατούσαν μικρά παιδιά και βρίσκονταν σε απόγνωση.

Κάθε χρόνο, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι από την Κεντρική Αμερική επιχειρούν να φθάσουν με τα πόδια και άλλα μέσα στα σύνορα των ΗΠΑ, όπου ζητούν διεθνή προστασία. Οι συνθήκες βίας, ακραίας φτώχειας και ανομίας που επικρατούν σε πολλές χώρες της Kεντρικής Αμερικής συνηγορούν στο να ενταχθούν οι πρόσφυγες που κατάγονται από τις χώρες αυτές υπό καθεστώς προσωρινής προστασίας στις ΗΠΑ. 

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε ότι θα διευκολύνει τη χορήγηση νομιμοποιητικών εγγράφων σε όσους βρίσκονται παράνομα στη χώρα, επισημαίνοντας ωστόσο ότι το μέτρο αυτό θα ισχύσει για όσους είχαν εισέλθει στις ΗΠΑ πριν από την 1η Ιανουαρίου 2021, ώστε να αποθαρρύνει απότομες μαζικές κινήσεις προς τα σύνορα. Στις τρεις πτυχές του προγράμματος του Μπάιντεν για το μεταναστευτικό περιλαμβάνεται, πρώτον, η βελτίωση των συνθηκών στις χώρες καταγωγής των προσφύγων, δεύτερον, η άμεση χορήγηση πράσινης κάρτας (προσωρινής άδειας παραμονής) στους μετανάστες από την Kεντρική Αμερική που έφθασαν στις ΗΠΑ ως παιδιά και τρίτον, η διευκόλυνση της χορήγησης αμερικανικής υπηκοότητας ύστερα από οκτώ χρόνια παραμονής στις ΗΠΑ. 

Η υπογραφή διατάγματος για το μεταναστευτικό είναι μία από τις πρώτες ενέργειες στην ατζέντα του Τζο Μπάιντεν, γεγονός που έχει εκπλήξει θετικά όσους ασχολούνται επί χρόνια με το ζήτημα αυτό. Κάποια από τα μέτρα του Μπάιντεν θα απαιτήσουν τις ψήφους δέκα Ρεπουμπλικανών στη Γερουσία, περιπλέκοντας τα πράγματα. Πάντως, νοτίως των συνόρων, ο πρόεδρος του Μεξικού Αντρές Μανουέλ Λόπεζ Ομπραδόρ υποστήριξε ότι απαιτούνται σημαντικές αλλαγές στη μεταναστευτική πολιτική των ΗΠΑ. Επί Τραμπ, ο Ομπραδόρ είχε μετατρέψει το Μεξικό σε κυματοθραύστη των προσφυγικών ροών από την Kεντρική Αμερική, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζει τις κοινωνικές διαστάσεις της βαθιάς ανισότητας που τροφοδοτεί το μεταναστευτικό φαινόμενο. «Προεκλογικά, ο κ. Μπάιντεν δεσμεύθηκε να προωθήσει μεταρρυθμίσεις. Ελπίζω να το πετύχει», είπε ο Ομπραδόρ.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή