Σε νέα υπερατλαντική συμμαχία καλεί η ΕΕ τον Μπάιντεν

Σε νέα υπερατλαντική συμμαχία καλεί η ΕΕ τον Μπάιντεν

Με τον νέο πρόεδρο, η Ευρώπη έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο, είπε ο Σαρλ Μισέλ

1' 3" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Σε μια νέα υπερατλαντική συμμαχία, τώρα που «η Αμερική άλλαξε» κάλεσε τον νέο πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν ο επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ την Τετάρτη.

Μερικές ώρες πριν ο κ. Μπάιντεν ορκιστεί ως ο 46ος Πρόεδρος των ΗΠΑ, ο κ. Μισέλ τού ζήτησε να συνθέσει μια «νέα θεμελιώδη συμμαχία» με την Ευρώπη, για συνεργασία σε θέματα όπως η ειρήνη, η ασφάλεια, η πρόοδος, η ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα.

«Η σημερινή ημέρα συνιστά κάτι παραπάνω από μια μετάβαση. Σήμερα είναι η ευκαιρία για να ανανεώσουμε την υπερατλαντική μας σχέση, που υπέφερε σημαντικά τα τέσσερα τελευταία χρόνια. Στα χρόνια αυτά ο κόσμος κατέστη πιο σύνθετος, λιγότερος σταθερός και λιγότερο προβλέψιμος», δήλωσε ο κ. Μισέλ, που πρόσθεσε ότι με τον κ. Μπάιντεν η Ευρώπη έχει έναν φίλο στον Λευκό Οίκο.

«Κατά την πρώτη ημέρα της θητείας του, στέλνω μια ταπεινή πρόταση στον νέο πρόεδρο: Ας οικοδομήσουμε μια νέα θεμελιώδη συμμαχία για μια ισχυρότερη Ευρώπη, μια ισχυρότερη Αμερική κι έναν καλύτερο κόσμο».

Ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου επεσήμανε ότι Ευρώπη και Αμερική πρέπει να συνεργαστούν με πέντε προτεραιότητες: Την αύξηση της πολυμερούς συνεργασίας, την καταπολέμηση του κορωνοϊού, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την οικονομική ανάκαμψη με την ψηφιακή μεταρρύθμιση, και την ένωση δυνάμεων υπέρ της ασφάλειας και της ειρήνης.

Πηγή: Reuters, Euronews

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή