ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Υπερ-θνησιμότητα στην Ε.Ε. εξαιτίας της πανδημίας

Υπερ-θνησιμότητα στην Ε.Ε. εξαιτίας της πανδημίας

Βαρύ τίμημα πλήρωσε και η Ευρωπαϊκή Ενωση εξαιτίας της πανδημίας, καθώς υπολογίστηκε ότι κατά την περίοδο Μαρτίου – Οκτωβρίου της περυσινής χρονιάς καταγράφηκαν 297,5 χιλιάδες περισσότεροι θάνατοι συγκριτικά με την ίδια περίοδο των περασμένων ετών 2016 μέχρι 2019. Τον περασμένο Μάρτιο ο κορωνοϊός άρχισε να κάνει αισθητή την παρουσία του σε πολλά ευρωπαϊκά κράτη, ενώ ο Οκτώβριος του 2020 είναι ο τελευταίος μήνας για τον οποίο υπάρχουν πλήρη στοιχεία σχετικά με τους πλεονάζοντες θανάτους στα 27 κράτη-μέλη της Ε.Ε. 

Οι στατιστικές αναλύσεις που έγιναν από την Eurostat, τη στατιστική υπηρεσία της Ε.Ε., υποδεικνύουν ότι σε όλα τα κράτη-μέλη η υπερ-θνησιμότητα, δηλαδή η αύξηση του αριθμού των θανάτων από οποιαδήποτε αιτία, συγκριτικά με τα περασμένα χρόνια, αυξήθηκε τον Απρίλιο του 2020 φτάνοντας στο 24,9%. Η υποχώρηση της πανδημίας κατά τους καλοκαιρινούς μήνες άρχισε να καταγράφεται σε διαφορετικά χρονικά σημεία σε κάθε περιοχή, ενώ ακολούθησε η μεγάλη φθινοπωρινή έξαρση, που φαίνεται να κορυφώνεται τον Νοέμβριο, τουλάχιστον στα κράτη που διαθέταν στοιχεία. Ενδεικτικά αυτόν τον μήνα, η υπερ-θνησιμότητα στην Πολωνία έφτασε το 97,6%, στη Βουλγαρία το 94,5%, ενώ στη Σλοβενία το 91,4%. Οι χώρες που κατέγραψαν χαμηλότερη υπερ-θνησιμότητα τον Νοέμβριο ήταν η Δανία, η Φινλανδία και η Εσθονία, με τα ποσοστά να κυμαίνονται σε 5,5%, 5,6% και 6,4% αντιστοίχως. 

Τέλος, στη Βρετανία, η οποία χτυπήθηκε ανελέητα από την πανδημία και της οποίας η επιδημιολογική εικόνα επιδεινώθηκε αισθητά από τη διασπορά ενός νέου υπερ-μεταδοτικού στελέχους του κορωνοϊού, οι πλεονάζοντες θάνατοι από την αρχή της πανδημίας ξεπερνούν τις εκατό χιλιάδες.