ΡΩΣΙΑ

Διάψευση Κρεμλίνου για το παλάτι

Διάψευση Κρεμλίνου για το παλάτι

ΜΟΣΧΑ. Ο Αλεξέι Ναβάλνι παραμένει επικίνδυνος για το Κρεμλίνο ακόμη και μετά τη φυλάκισή του, όπως έδειξε η δημοσίευση από τους συνεργάτες του φωτογραφιών και σχεδίων του ανακτόρου που, όπως υποστηρίζουν, ανήκει στον Βλαντιμίρ Πούτιν και βρίσκεται στη ρωσική ακτή της Μαύρης Θάλασσας. Το Κρεμλίνο έκανε λόγο για αναμάσημα παλαιών δημοσιευμάτων και υπογράμμισε ότι το κτίσμα δεν συνδέεται με τον Ρώσο πρόεδρο. 

Το «Ιδρυμα κατά της Διαφθοράς» (FBK) του Ναβάλνι παρουσίασε «τη μεγαλύτερη έρευνα που έχει γίνει ώς τώρα», σύμφωνα με την οποία το κτίριο κόστισε 1,4 δισ. δολ., τα οποία προήλθαν από το «μερίδιο» που αξίωνε ο Πούτιν από φίλα προσκείμενους επιχειρηματίες. 

«Επαναλαμβάνουν την παλιά ιστορία. Ηταν 2017 ή 2016 αν δεν κάνω λάθος όταν αναφέρθηκε για πρώτη φορά ότι υπάρχει ένα λεγόμενο παλάτι του Πούτιν στο Γκελετζίκ», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ. «Αυτό δεν ισχύει, δεν υπάρχει παλάτι, δεν είναι ιδιοκτήτης κανενός παλατιού. Είναι όλα φήμες. Υπήρχαν κάποιες διαφωνίες μεταξύ των ιδιοκτητών του ακινήτου, αλλά πραγματικά αυτοί δεν έχουν καμία σχέση με τον πρόεδρο Πούτιν» προσέθεσε. 

Στη μάχη του εναντίον του Ρώσου προέδρου, ο Ναβάλνι δεν θεωρεί χρήσιμη την επιβολή διεθνών οικονομικών κυρώσεων σε κλάδους της ρωσικής οικονομίας. Αντιθέτως, όπως λένε οι συνεργάτες του, υποστηρίζει τις στοχευμένες κυρώσεις εις βάρος ατόμων του περιβάλλοντος του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Ο Ρώσος πρόεδρος δεν αναφέρει ποτέ το όνομα του Ναβάλνι, τον οποίο επί χρόνια αποκαλούσε ως «ο κύριος», ενώ πιο πρόσφατα, μετά τη δηλητηρίαση που παρ’ ολίγον να του κοστίσει τη ζωή, τον αποκαλούσε «ο ασθενής». Ο 44χρονος ακτιβιστής εναντίον της διαφθοράς, που χαρακτηρίζεται από Ρώσους πολιτικούς «πράκτορας της Δύσης», βρίσκεται από την Τρίτη στις φυλακές Ματρόσκαγια Τίσινα της Μόσχας, λόγω της παραβίασης των περιοριστικών όρων που του είχαν επιβληθεί στην καταδίκη του για διασπάθιση χρήματος το 2015. 

Ο Ναβάλνι επιχειρεί να ανατρέψει το σύστημα εξουσίας του Βλαντιμίρ Πούτιν, παρουσιάζοντας τον Ρώσο πρόεδρο ως επικεφαλής ενός κυκλώματος διαφθοράς. Η παρουσίαση των συνεργατών του περιλαμβάνει εκτεταμένη σειρά φωτορεαλιστικών απεικονίσεων για το πώς ίσως είναι το εσωτερικό του κτιρίου με βάση τις πληροφορίες για τα υλικά κατασκευής και τα πολυτελή έπιπλα που βρίσκονται σε αυτό. Αλλες αποκαλύψεις αφορούν τους συνεργάτες του Βλαντιμίρ Πούτιν από την εποχή κατά την οποία η σοβιετική υπηρεσία πληροφοριών KGB τον είχε τοποθετήσει στη Δρέσδη της Ανατολικής Γερμανίας, οι οποίοι, σύμφωνα με τους συντάκτες, παραμένουν κοντά του. Μεταφέροντας την πολιτική διαμάχη στο επίπεδο της προσωπικής ζωής, οι αποκαλύψεις αναφέρουν επίσης τα στοιχεία κόρης που φέρεται να έχει αποκτήσει ο Ρώσος πρόεδρος εκτός γάμου, ακόμη και επιστολές της πρώην συζύγου του.