Μπάιντεν: «Γενναιόδωρη» επιστολή από Τραμπ

Μπάιντεν: «Γενναιόδωρη» επιστολή από Τραμπ

2' 26" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ έγραψε μια πολύ γενναιόδωρη επιστολή.

«Ο πρόεδρος έγραψε μία πολύ γενναιόδωρη επιστολή» δήλωσε ο κ. Μπάιντεν στους δημοσιογράφους στο Λευκό Οίκο, ερωτηθείς αν έλαβε κάποια επιστολή από τον προκάτοχό του.

«Επειδή ήταν ιδιωτική, δεν θα μιλήσω γι’ αυτή πριν μιλήσω με τον ίδιο, αλλά ήταν γενναιόδωρη», σημείωσε ο κ. Μπάιντεν.

Τα πρώτα διατάγματα

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που καταργούν, μεταξύ άλλων, σκληρές πολιτικές του προκατόχου του ως προς το ζήτημα της μετανάστευσης.

Μερικές ώρες μετά την ορκωμοσία του, ο Τζο Μπάιντεν έστειλε επίσης στο Κογκρέσο σχέδιο νόμου που ανοίγει τον δρόμο ώστε να αποκτήσουν την αμερικανική υπηκοότητα εκατομμύρια μετανάστες που βρίσκονται στη χώρα παράτυπα.

Μορατόριουμ απελάσεων μεταναστών για 100 ημέρες

Η νέα κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα αναστείλει τις απελάσεις ορισμένων κατηγοριών μεταναστών για 100 ημέρες, προκειμένου να εξασφαλίσει πως θα υπάρξει «δίκαιη και αποτελεσματική» εφαρμογή της νομοθεσίας για το ζήτημα, ενώ συναφώς θα επικεντρωθεί στην ασφάλεια των συνόρων με το Μεξικό και στην αποτροπή της εξάπλωσης της πανδημίας του νέου κορωνοϊού, αναφέρει υπόμνημα του υπουργείου Εσωτερικής Ασφαλείας.

Ο Τζο Μπάιντεν είχε υποσχεθεί προεκλογικά ότι θα κήρυσσε μορατόριουμ απελάσεων.

Επιστροφή στη Συμφωνία του Παρισιού

Δείγμα των προθέσεών του νέου προέδρου για άμεση αλλαγή κατεύθυνσης, αποτελεί η επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, η οποία υπεγράφη τα ξημερώματα (ώρα Ελλάδος) από τον Τζο Μπάιντεν, λίγες μόλις ώρες μετά την ορκωμοσία του στο Καπιτώλιο.

Η έξοδος της Αμερικής από την εν λόγω Συμφωνία αποτέλεσε μια από τις πλέον εμβληματικές κινήσεις του Ντόναλντ Τραμπ, που καταφερόταν για χρόνια εναντίον της.

Με Τριντό η πρώτη επικοινωνία

Ο κ. Μπάιντεν θα έχει αύριο Παρασκευή τηλεφωνική συνδιάλεξη με τον πρωθυπουργό του Καναδά Τζάστιν Τριντό, την πρώτη του επαφή με ξένο ηγέτη αφότου ανέλαβε τα καθήκοντά του, ανακοίνωσε χθες Τετάρτη η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, η Τζεν Ψάκι. 

Οι δύο ηγέτες «ασφαλώς θα συζητήσουν για τις πολύ σημαντικές σχέσεις» των ΗΠΑ και του Καναδά καθώς και «για την απόφαση σχετικά με τον πετρελαιαγωγό Keystone XL», πρόσθεσε.

Το έργο αυτό, που σχεδιαζόταν να μεταφέρει πετρέλαιο από τον Καναδά στις ΗΠΑ, υποστηριζόταν από την Οτάβα, αλλά επικρινόταν έντονα από οικολόγους αφότου άρχισε το 2018 ακυρώθηκε για πρώτη φορά από τον πρώην πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα για λόγους περιβαλλοντικής προστασίας, προτού το ξαναβάλει στις ράγες ο διάδοχός του, ο Ντόναλντ Τραμπ, για οικονομικούς λόγους.

Η ανάκληση της άδειας για την κατασκευή του αγωγού έγινε χθες με ένα από τα πρώτα εκτελεστικά διατάγματα που υπέγραψε ο νέος Αμερικανός πρόεδρος.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Το χρονικό μιας ιστορικής ορκωμοσίας

Μπρους Σπρίνγκστιν και πυροτεχνήματα έριξαν την αυλαία

Τζο Μπάιντεν: «Με όλη μου την ψυχή, για μια ενωμένη Αμερική»

Ορκωμοσία Μπάιντεν: Lady Gaga και Τζένιφερ Λόπεζ έκλεψαν την παράρασταση

Ηγέτες απ’ όλον τον κόσμο χαιρετίζουν τον Τζο Μπάιντεν

Ο Πενς χειροκρότησε τη διάδοχό του, Κάμαλα Χάρις

Τραμπ: «Καλή τύχη, θα επιστρέψουμε»

Υποστηρικτές του Τραμπ, τον υποδέχθηκαν στο Παλμ Μπιτς

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή