«Θετικά βήματα» με αστερίσκους βλέπουν Μπορέλ – Τσαβούσογλου

«Θετικά βήματα» με αστερίσκους βλέπουν Μπορέλ – Τσαβούσογλου

1' 27" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ευρωπαϊκή Ένωση και Τουρκία ξεκίνησαν θετικά το νέο έτος, ωστόσο η Ε.Ε. διατηρεί την ανησυχία της για θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ, υποδεχόμενος τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου στις Βρυξέλλες το μεσημέρι της Πέμπτης.

Ο ίδιος, παράλληλα, καλωσόρισε τα βήματα προς την επερχόμενη επανεκκίνηση των διερευνητικών επαφών Αθήνας – Άγκυρας, που είναι  προγραμματισμένη για την ερχόμενη Δευτέρα.  

«Έχουμε δει βελτίωση στη γενικότερη ατμόσφαιρα. Ελπίζουμε σε μια βιώσιμη αποκλιμάκωση στην Ανατολική Μεσόγειο», ήταν το μήνυμα του κ. Μπορέλ, πριν από τη συνάντησή του με τον Τούρκο ΥΠΕΞ.

Ο τελευταίος, από την πλευρά του, σημείωσε ότι Βρυξέλλες και Αγκυρα θα πρέπει να προβούν σε «στιβαρά βήματα» προκειμένου να διατηρήσουν τη θετική ατμόσφαιρα μεταξύ τους, προσθέτοντας πως υπάρχει πολιτική βούληση εκατέρωθεν για μια ατζέντα με θετικό πρόσημα.

Ο κ. Τσαβούσογλου πρόσθεσε πως μεταξύ των όσων θα συζητηθούν συγκαταλέγεται και η ανανέωση της συμφωνίας μεταξύ Τουρκίας και Ε.Ε. για το μεταναστευτικό.

Ο Τούρκος ΥΠΕΞ αύριο, Παρασκευή, θα γίνει δεκτός από τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, και τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ.

Όπως μετέδιδε το Γαλλικό Πρακτορείο, οι Ευρωπαίοι σημείωσαν τη βούληση του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, να κατευνάσει την ένταση στις σχέσεις με την Ε.Ε. Όμως είναι δύσπιστοι σε «δηλώσεις προθέσεων» και θέλουν «πράξεις και συγκεκριμένες ενέργειες», δήλωσε τη Δευτέρα ο Πίτερ Στάνο, εκπρόσωπος του κ. Μπορέλ.

«Ελπίζουμε όλοι ότι τα λόγια του Τούρκου προέδρου θα μετατραπούν σύντομα σε συγκεκριμένες ενέργειες με διάρκεια που θα αποδείξουν ότι έχει πραγματικά καλή θέληση έναντι της Ε.Ε.», δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσελμπορν.

Όμως «κανένας δεν προτίθεται να σβήσει» ό,τι έχει συμβεί, προειδοποίησε. «Η Ευρωπαϊκή Ένωση παραμένει αποφασισμένη να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της και τα συμφέροντα των κρατών μελών της καθώς και να διαφυλάξει την περιφερειακή σταθερότητα», διαβεβαίωσε.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή