ΚΟΣΜΟΣ

Κοινό ταξίδι στις ΗΠΑ σχεδιάζουν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας

Κοινό ταξίδι στις ΗΠΑ σχεδιάζουν οι ΥΠΕΞ Γαλλίας, Γερμανίας

Οι υπουργοί Εξωτερικών Γαλλίας και Γερμανίας σχεδιάζουν κοινό ταξίδι στην Ουάσιγκτον, σύμφωνα με τον Διατλαντικό Συντονιστή της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπάιερ.

«Είναι σημαντικό να αναλάβει η Ευρώπη μεγαλύτερες ευθύνες. Δεν πρέπει να επιστρέψουμε στην παλιά νοσταλγία της διατλαντικής σχέσης. Και οι δύο πλευρές θα πρέπει να αναζητήσουν νέα κοινά σημεία. Πρέπει να οικοδομήσουμε τη νέα Δύση», δήλωσε ο Διατλαντικός Συντονιστής της γερμανικής κυβέρνησης Πέτερ Μπάιερ στο δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο Deutschlandfunk.

«Τα τελευταία τέσσερα χρόνια υπό τον Τραμπ ήταν πολύ επιζήμια για τις διατλαντικές σχέσεις. Τώρα μπορούμε να αναπνεύσουμε. Μετά την ορκωμοσία του Τζο Μπάιντεν, πολλοί παλιοί γνωστοί από τις κυβερνήσεις Ομπάμα και Κλίντον εμφανίστηκαν ξανά, και ο Μπάιντεν τους φέρνει τώρα στο γραφείο του. Έτσι, μπορούμε να βασιστούμε σε αυτούς τους παλαιούς, αλλά δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο στην αποκατάσταση της διατλαντικής σχέσης».

Ο χριστιανοδημοκράτης πολιτικός συνέχισε λέγοντας ότι «η Ευρώπη δεν πρέπει απλώς να βάλει τα χέρια της στη μέση και να περιμένει. Η περαιτέρω εξέλιξη του ΝΑΤΟ παραμένει ένα σημαντικό και μεγάλο έργο. Η Ευρώπη βέβαια δεν συμφωνεί πάντοτε, αλλά η Γερμανία και η Γαλλία θα επιδιώξουν την συνεργασία με τις ΗΠΑ και σχεδιάζουν ένα κοινό ταξίδι των υπουργών τους των Εξωτερικών στην Ουάσιγκτον. Για τη Γερμανία είναι επίσης σημαντικό να δοθεί στο ΝΑΤΟ και στις ΗΠΑ μια πολύ σαφής δέσμευση για τον στόχο του 2% για τις αμυντικές δαπάνες», τόνισε.

 

Πηγή: ΑΠΕ, Deutschlandfunk