Το προφίλ του νέου προέδρου του CDU

Το προφίλ του νέου προέδρου του CDU

1' 12" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΕΡΟΛΙΝΟ. Ο νέος επικεφαλής του γερμανικού Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος Αρμιν Λάσετ δεν διαθέτει τα αντιρωσικά και αντικινεζικά αντανακλαστικά που χαρακτηρίζουν μια σημαντική μερίδα στελεχών του κόμματός του, στάση που επικρίνεται από τους πιθανούς μελλοντικούς κυβερνητικούς εταίρους του στο κόμμα των Πρασίνων. Ο Λάσετ, που κατάγεται από την πλέον «ευρωπαϊκή» γερμανική πόλη, το Ααχεν, έχει διατελέσει ευρωβουλευτής, υπεύθυνος για τις σχέσεις της Ε.Ε. με τον ΟΗΕ και θεωρείται πεπεισμένος ευρωπαϊστής. 

Είναι επίσης υπέρμαχος της πολυμερούς συνεργασίας και δεν έχει αποκλείσει την είσοδο της κινεζικής Huawei στα γερμανικά δίκτυα τηλεπικοινωνιών πέμπτης γενιάς, παρά τις επίμονες ενστάσεις της Ουάσιγκτον. Επίσης, δεν θεωρεί ότι οι διώξεις που υφίσταται ο Ρώσος αντιφρονών Αλεξέι Ναβάλνι από το Κρεμλίνο έχουν κάποια σχέση με τη γερμανορωσική ενεργειακή συνεργασία, υποστηρίζοντας ότι η κατασκευή του αγωγού αερίου NordStream II πρέπει να συνεχιστεί κανονικά.

Αναλυτές που παρακολουθούν την εξέλιξη της σκέψης του στα ζητήματα αυτά σημείωσαν πάντως ότι προσφάτως αναφέρθηκε στον «συστημικό ανταγωνισμό» με την Κίνα. 

Το 2014, όταν οι τζιχαντιστές του ISIS προήλαυναν στη Συρία και το Ιράκ, ο Λάσετ είχε ταχθεί σαφώς υπέρ του Μπασάρ αλ Ασαντ, σημειώνοντας ότι στη μάχη κατά των τζιχαντιστών δεν περισσεύει κανένας. Τη Δευτέρα ο εκπρόσωπος εξωτερικής πολιτικής των Πρασίνων διερωτήθηκε «πού είναι η καταδίκη της Ρωσίας για τον Ναβάλνι», καθώς ο νέος επικεφαλής των Χριστιανοδημοκρατών είχε σιωπήσει για το θέμα αυτό. Οι σύμμαχοι του Λάσετ σημειώνουν ότι ο φιλοατλαντικός του προσανατολισμός δεν τίθεται εν αμφιβόλω και ότι στο εσωτερικό του κόμματος υπάρχει «γόνιμο κλίμα διαλόγου». 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή