Σύγκρουση για τους διπλωμάτες

Σύγκρουση για τους διπλωμάτες

2' 24" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΛΟΝΔΙΝΟ. Οπως την επόμενη ημέρα κάθε επεισοδιακού διαζυγίου, έτσι και στο διάστημα που ακολουθεί την ολοκλήρωση της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ενωση οι δύο «πρώην» φαίνεται ότι εφευρίσκουν τρόπους να πληγώνουν ο ένας τον άλλον. Κάπως έτσι και χωρίς κάποια προφανή αιτία, η κυβέρνηση του Μπόρις Τζόνσον υποστηρίζει ότι η διπλωματική αποστολή της Ε.Ε. στη Βρετανία δεν θα έχει πλήρες διπλωματικό καθεστώς. Εν συνεχεία και μετά τον θόρυβο που προκλήθηκε, φάνηκε να αλλάζει γνώμη – ίσως. Ούτε και αυτό προξενεί έκπληξη γιατί έτσι είναι τα διαζύγια, η σύγχυση, η ασάφεια και τα πισωγυρίσματα αποτελούν μέρος της διαδικασίας. 

Η Ευρωπαϊκή Ενωση διατηρεί αντιπροσωπείες σε 142 χώρες και όλες, χωρίς καμία εξαίρεση, αναγνωρίζουν στα μέλη των αποστολών καθεστώς διπλωματών. Η κυβέρνηση Τραμπ ήταν η μόνη που υποβάθμισε, για ένα διάστημα, την ευρωπαϊκή αποστολή, προτού επιστρέψει, την άνοιξη του 2019, στην αναγνώριση διπλωματικού καθεστώτος. 

Σύμφωνα με το Φόρεϊν Οφις, η απόδοση από τη Βρετανία σε έναν υπερεθνικό οργανισμό προνομίων που επιφυλάσσονται σε κράτη, συνιστά κακό προηγούμενο, καθώς μπορεί και άλλοι διεθνείς οργανισμοί να απαιτήσουν παρόμοιο καθεστώς. Εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών, όπως π.χ. του Διεθνούς Οργανισμού Ναυτιλίας (ΙΜΟ), θεωρούνται διπλωμάτες αλλά δεν διαθέτουν πλήρη διπλωματικά προνόμια, όπως διπλωματική ασυλία. Ερωτηθείς για το θέμα χθες ο εκπρόσωπος του Βρετανού πρωθυπουργού απάντησε ως εξής: «Η Ευρωπαϊκή Ενωση, η αποστολή της και το προσωπικό της, θα λάβουν τα προνόμια και τις ασυλίες που απαιτούνται για την αποτελεσματική εκτέλεση των καθηκόντων τους». Χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις, οι παρατηρητές έμειναν να διερωτώνται αν το ζήτημα έχει λυθεί ή αν η αντίληψη της Βρετανίας για τις προϋποθέσεις «της αποτελεσματικής εκτέλεσης των καθηκόντων» των Ευρωπαίων διπλωματών είναι διαφορετική από την αντίληψη της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Περιττό να επισημανθεί ότι το 2010, όταν δημιουργήθηκε η διπλωματική υπηρεσία της Ευρωπαϊκής Ενωσης (EU External Action Service), η Βρετανία είχε συνυπογράψει τη συνθήκη με την οποία προβλέπεται ότι στους διπλωμάτες της Ε.Ε. θα χορηγούνται «προνόμια και ασυλίες ισότιμα με αυτά που αναγράφονται στη Σύμβαση της Βιέννης της 18ης Απριλίου 1961 περί διπλωματικών σχέσεων».

«Ελπίζω ότι θα βρούμε μια έξυπνη λύση για το καθεστώς της Ε.Ε. στο Λονδίνο», σχολίασε ο διαπραγματευτής της Ε.Ε. για το Brexit, Μισέλ Μπαρνιέ. «Κατά την άποψή μου, θα ήταν πολύ σοφό για τη Βρετανία να βρει μια έξυπνη λύση», προσέθεσε. «Ξέρω ότι μας συγκρίνουν με διεθνείς οργανισμούς, αλλά είμαστε Ενωση και η Βρετανία πήρε μέρος στην Ενωση αυτή επί 47 χρόνια».

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για ζητήματα εξωτερικής πολιτικής, Πέτερ Στάνο, προσέθεσε ότι τίποτα δεν έχει αλλάξει στον τρόπο λειτουργίας της Ε.Ε. μετά τη βρετανική έξοδο, ώστε να δικαιολογείται κάποια αλλαγή στάσης από την πλευρά της Βρετανίας. «Τα κράτη-μέλη έχουν μεταβιβάσει στην Ε.Ε. σημαντικές αρμοδιότητες, η νομοθεσία της είναι δεσμευτική για τα κράτη-μέλη, έχει δικούς της θεσμούς λήψης αποφάσεων και δικό της σύστημα δικαστικού ελέγχου, καθώς και κοινό νόμισμα», υπενθύμισε ο Στάνο. 

Αυτή την περίοδο, επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στη Βρετανία, είναι ο έμπειρος διπλωμάτης Ζοάο ντε Αλμέιδα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή