Η στρατηγική Μπάιντεν κατά της πανδημίας

Η στρατηγική Μπάιντεν κατά της πανδημίας

2' 45" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Καθώς η πανδημία βρίσκεται στην πιο φονική της φάση στις ΗΠΑ, με τα θύματα να έχουν ξεπεράσει τις 411.000, ο Τζο Μπάιντεν παρουσίασε, στην πρώτη πλήρη ημέρα άσκησης των προεδρικών του καθηκόντων, τη στρατηγική του για αναχαίτιση της COVID-19.

Στην τηλεοπτική παρουσίαση αυτής της στρατηγικής, χθες το βράδυ, ο Αμερικανός πρόεδρος, αφού αναφέρθηκε στα θύματα της πανδημίας, εκτιμώντας ότι οι νεκροί από COVID-19 στη χώρα θα ξεπεράσουν το μισό εκατομμύριο εντός του Φεβρουαρίου, προειδοποίησε τους Αμερικανούς ότι η κατάσταση θα επιδεινωθεί προτού βελτιωθεί. Ταυτόχρονα όμως δεσμεύθηκε ότι οι ΗΠΑ, ως έθνος, από κοινού, θα καταφέρουν να κερδίσουν τον κορωνοϊό. Ο Αμερικανός πρόεδρος επιβεβαίωσε, επίσης, τη βούλησή του για επιτάχυνση της εμβολιαστικής εκστρατείας, την αύξηση των διαγνωστικών τεστ και χαρακτήρισε πατριωτικό καθήκον των Αμερικανών να φορούν μάσκα μέχρι τον Απρίλιο, τις πρώτες 100 ημέρες της προεδρίας του, αφού έτσι θα σωθούν 50.000 ζωές Αμερικανών. Οσοι φτάνουν αεροπορικώς στις ΗΠΑ, εξήγησε ο Μπάιντεν, θα πρέπει να υποβάλλονται σε τεστ κορωνοϊού πριν από την επιβίβασή τους στο αεροπλάνο και να παραμένουν σε καραντίνα. Σε μία αποστροφή του λόγου του, υπογράμμισε ότι μερίμνησε προκειμένου να θωρακιστεί η υγεία κυρίως των χαμηλόμισθων εργαζομένων που εξακολουθούν να εργάζονται μεσούσης της πανδημίας. Στη συνέχεια, μπροστά στον τηλεοπτικό φακό, ο νέος Αμερικανός πρόεδρος υπέγραψε 10 προεδρικά διατάγματα για το εν λόγω θέμα. 

Νωρίτερα, ο επικεφαλής των Αμερικανών επιδημιολόγων Aντονι Φάουτσι γνωστοποίησε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν ακύρωσε την απόφαση του Τραμπ για απόσυρση των ΗΠΑ και ότι η Ουάσιγκτον θα χρηματοδοτήσει εκ νέου τον διεθνή οργανισμό. Επιπλέον, εξέφρασε την ετοιμότητα της χώρας του να συμμετάσχει στο πρόγραμμα COVAX του ΠΟΥ, στόχος του οποίου είναι να εξασφαλιστεί η ομαλή προμήθεια εμβολίων στις φτωχότερες χώρες του κόσμου. «Είναι μια καλή ημέρα για την παγκόσμια υγεία», σχολίασε ο πρόεδρος του ΠΟΥ Τέντρος Αντανόμ Γκεμπρεγέσους. 

Πιο θετικό τόνο έναντι της κυβέρνησης Μπάιντεν υιοθέτησε χθες η Κίνα. «Πιστεύω ότι αν και οι δύο χώρες καταβάλουν προσπάθεια, οι καλοί άγγελοι θα θριαμβεύσουν επί των κακών αγγέλων», δήλωσε η εκπρόσωπος Τύπου του κινεζικού υπ. Εξωτερικών Χούα Τσουνγίνγκ και προσέθεσε: «Τα τελευταία χρόνια, η κυβέρνηση Τραμπ, ιδιαίτερα ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο, τοποθέτησαν πάρα πολλές νάρκες που πρέπει τώρα να απομακρυνθούν». Μία ημέρα νωρίτερα, το Πεκίνο είχε επιβάλει κυρώσεις στον Πομπέο, στον μέχρι πρότινος σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας Ο’ Μπράιεν και σε άλλους 28 αξιωματούχους της κυβέρνησης Τραμπ. 

Από την πλευρά της, η Γερμανίδα καγκελάριος Αγκελα Μέρκελ εξέφρασε την πεποίθηση ότι η προεδρία Μπάιντεν διευρύνει τα περιθώρια συνεργασίας με τις ΗΠΑ, αλλά επέμεινε στο σχέδιό της για την κατασκευή του ρωσικού αγωγού φυσικού αερίου NordStream 2, αν και δήλωσε ότι είναι έτοιμη να το συζητήσει με τον νέο πρόεδρο. Σε άλλες δηλώσεις της, εμφανίστηκε πρόθυμη να συνεργαστεί με τη Μόσχα για την παραγωγή του ρωσικού εμβολίου Sputnik V. Την ικανοποίησή του για την επιστροφή των ΗΠΑ στη συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή, όπως και για την άρση των ταξιδιωτικών περιορισμών σε 13 μουσουλμανικές, κατά κύριο λόγο, χώρες εξέφρασε το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο μεταξύ, ο 79χρονος Γκοπαλάν Μπαλασαντράν, θείος της νέας αντιπροέδρου των ΗΠΑ Κάμαλα Χάρις από την Ινδία, όπου γεννήθηκε η μητέρα της, έκανε γνωστό ότι θα ταξιδέψει στην Αμερική για να συγχαρεί την ανιψιά του, αφού κάνει το εμβόλιο για την COVID-19. Η ανάδειξη της Χάρις ως πρώτης αντιπροέδρου των ΗΠΑ έχει προκαλέσει κύμα ενθουσιασμού στη δεύτερη πολυπληθέστερη χώρα του κόσμου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή