Αλλάζουν όλα στον Λευκό Οίκο

Αλλάζουν όλα στον Λευκό Οίκο

2' 8" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Μεγάλη συζήτηση έχει προκαλέσει η διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου από τον Τζο Μπάιντεν, ο οποίος επέλεξε ελαιογραφίες και προτομές ιστορικών προσωπικοτήτων, σε μία προσπάθεια να αποστασιοποιηθεί ιδεολογικά από τον προκάτοχό του. «Ηταν πολύ σημαντικό για τον πρόεδρο Μπάιντεν να μπει σε ένα Οβάλ Γραφείο το οποίο θυμίζει Αμερική και δείχνει τι φιλοδοξεί να επιτύχει ως πρόεδρος», είπε η Ασλεϊ Ουίλιαμς, στέλεχος του Λευκού Οίκου. Ο νέος ένοικος του Λευκού Οίκου «αποκαθήλωσε» την προσωπογραφία του προέδρου Αντριου Τζάκσον, που δέσποζε στο Οβάλ Γραφείο του Τραμπ, για να την αντικαταστήσει με πορτρέτο του φιλοσόφου, εφευρέτη, συγγραφέα και διπλωμάτη Βενιαμίν Φραγκλίνου, ενός εκ των «πατέρων» του αμερικανικού έθνους. Η προσωπογραφία του Φραγκλίνου συμβολίζει το ενδιαφέρον του Μπάιντεν για προώθηση της επιστημονικής έρευνας.

Αλλάζουν όλα στον Λευκό Οίκο-1
Προτομή του Σεζάρ Τσάβεζ, μαζί με τις οικογενειακές φωτογραφίες του Τζο Μπάιντεν (φωτ. A.P. Photo / Alex Brandon).

Από το γραφείο του, ο Μπάιντεν θα βλέπει τα πορτρέτα του Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και του Μπόμπι Κένεντι, εκατέρωθεν του τζακιού. Τη συμβολή των δύο ανδρών στο κίνημα υπέρ των δικαιωμάτων των μαύρων έχει επανειλημμένως επαινέσει ο Μπάιντεν. Προτομή της Ρόζα Παρκς, πρωτοπόρου του ειρηνικού κινήματος για την κατάργηση των ρατσιστικών νόμων στον αμερικανικό Νότο, θα κοσμεί το γραφείο του προέδρου. Στο ίδιο σημείο, ο νέος πρόεδρος τοποθέτησε μικρό γλυπτό έφιππου πολεμιστή της φυλής των Τσιρικάουα Απάτσι, που ανήκε παλιότερα στον Δημοκρατικό γερουσιαστή της Χαβάης και ήρωα πολέμου, Ντάνιελ Ινούγε. Πάνω από το τζάκι δεσπόζει το πορτρέτο του πλέον επιτυχημένου Δημοκρατικού προέδρου στην αμερικανική ιστορία, Φράνκλιν Ρούζβελτ, ο οποίος ηγήθηκε της χώρας στις δύο μεγαλύτερες κρίσεις του 20ού αιώνα, τη Μεγάλη Υφεση και τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Αλλάζουν όλα στον Λευκό Οίκο-2
Στη νέα διακόσμηση του Οβάλ Γραφείου περιλαμβάνεται προτομή της Ρόζα Παρκς (φωτ. A.P. Photo / Alex Brandon).

Σε μία ενδιαφέρουσα προσπάθεια ιστορικού συμβιβασμού, ο Μπάιντεν τοποθέτησε τις προσωπογραφίες δύο πολιτικών αντιπάλων: του προέδρου Τόμας Τζέφερσον και του υπ. Οικονομικών Αλεξάντερ Χάμιλτον. «Η επιλογή αυτή συμβολίζει την αναγκαιότητα έκφρασης διαφορετικών απόψεων, στο πλαίσιο της δημοκρατίας, ως ένδειξη υγείας του πολιτεύματος», ανέφερε στέλεχος του γραφείου του προέδρου. Οι προσωπογραφίες δύο ακόμη εμβληματικών προέδρων, του Τζορτζ Ουάσιγκτον και του Αβραάμ Λίνκολν, ολοκληρώνουν τη συλλογή.

Αίσθηση προκάλεσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης η τοποθέτηση προτομής του Σέζαρ Τσάβεζ, πίσω από το γραφείο. Ο Μεξικανο-αμερικανός Τσάβεζ ήταν ο εμπνευστής του πρώτου συνδικάτου εργατών γης στην Καλιφόρνια τις δεκαετίες του 1960 και 1970. Το χάλκινο μπούστο του Τσάβεζ βρίσκεται δίπλα στις οικογενειακές φωτογραφίες του Τζο Μπάιντεν. Οι χρυσές κουρτίνες και το χαλί χρυσού χρώματος, που είχε τοποθετήσει ο Τραμπ, αντικαταστάθηκαν από σκούρο μπλε χαλί και πιο σκούρες χρυσές κουρτίνες. H προτομή του Τσώρτσιλ, την οποία επεδείκνυε ο Τραμπ στο Οβάλ Γραφείο, αφαιρέθηκε. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή