Το ποδήλατο που «αγχώνει» τις υπηρεσίες ασφαλείας

Το ποδήλατο που «αγχώνει» τις υπηρεσίες ασφαλείας

2' 1" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Πρόβλημα στις υπηρεσίες ασφαλείας των ΗΠΑ δημιουργεί η πρόθεση του Τζο Μπάιντεν να φέρει μαζί του στον Λευκό Οίκο το αγαπημένο του στατικό ποδήλατο γυμναστικής Peloton. Με κόστος που υπερβαίνει τις 2.500 δολάρια, τα πρωτοποριακά αυτά ποδήλατα διαθέτουν ενσωματωμένη οθόνη-τάμπλετ στο τιμόνι, δίνοντας τη δυνατότητα στους χρήστες να δημοσιεύουν τη γυμναστική τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, να επικοινωνούν ο ένας με τον άλλο και να συμμετέχουν σε ομαδικά προγράμματα γυμναστικής.

Οταν ο Μπάιντεν έθεσε τον εαυτό του σε καραντίνα κατά την πρώτη έξαρση της πανδημίας την άνοιξη, ο Τύπος έγραφε για τη ρουτίνα του, που περιελάμβανε πρωινή γυμναστική με βάρη, διάδρομο τρεξίματος και ποδήλατο Peloton. Σύμφωνα με πηγές του προεδρικού ζεύγους, ο Μπάιντεν και η σύζυγός του, Τζιλ, μάλωναν καλοπροαίρετα κάθε πρωί για το ποιος θα χρησιμοποιήσει πρώτος το δικτυωμένο ποδήλατο. Τα ποδήλατα αυτά διαθέτουν, όμως, ενσωματωμένη κάμερα και μικρόφωνα για την επικοινωνία των αθλουμένων μεταξύ τους. Η ιδέα ότι Κινέζος ή Ρώσος χάκερ θα μπορέσει να διεισδύσει στο λογισμικό του ποδηλάτου, παρακολουθώντας τις κινήσεις και τα λόγια του Αμερικανού προέδρου, προκαλεί ρίγη στη CIA. Ειδικοί της ασφάλειας δικτύων απορρίπτουν τους φόβους αυτούς, εξηγώντας ότι η Μυστική Υπηρεσία και η NSA έχουν τρόπους να διασφαλίσουν ότι ο Μπάιντεν και το ποδήλατό του δεν θα πέσουν θύματα διαδικτυακών επιθέσεων.

Ο Μπάιντεν δεν θα είναι ο πρώτος πρόεδρος του οποίου οι διαδικτυακές απαιτήσεις συγκρούονται με τους κανόνες ασφαλείας δικτύων της προεδρίας. Ο Τραμπ συνήθιζε να αγνοεί επιδεικτικά το πρωτόκολλο ασφαλείας του Λευκού Οίκου, καλώντας παλιούς του φίλους με το προσωπικό του iPhone. Ο Ομπάμα επέμενε να φέρει πάνω του το τηλέφωνό του, τύπου BlackBerry, προκαλώντας τις επικρίσεις των Ρεπουμπλικανών. «Η ασφάλεια του προέδρου αποτελεί πάντα προϊόν συμβιβασμού μεταξύ των αναγκών του και των κινδύνων. Οι απειλές είναι υπαρκτές, αλλά διαχειρίσιμες, εφόσον οι υπηρεσίες μας βρίσκονται σε εγρήγορση», λέει ο ειδικός της ασφάλειας δικτύων Γκ. Γκραφ. Οταν ο Ομπάμα επέμεινε να χρησιμοποιεί το iPad του, αυτό δημιούργησε προηγούμενο. «Εμπαινα στην αίθουσα συσκέψεων και όλοι κρατούσαν σημειώσεις στα τάμπλετ τους. Σιγά σιγά, οι υπηρεσίες ασφαλείας το αποδέχθηκαν», λέει ο Τζ. Σμιθ, στέλεχος στο γραφείο Τύπου του Λευκού Οίκου μεταξύ 2011 και 2014.

Την ίδια ώρα, το δαπανηρό ποδήλατο του Μπάιντεν δεν συνάδει με την εικόνα του «απλού πολίτη», που έχει δημιουργήσει. Η άσκηση των προεδρικών καθηκόντων είναι αγχώδης διαδικασία, ενώ η δηλωμένη προτίμηση του Μπάιντεν για το ποδήλατό του αναμένεται να κάμψει τις ενστάσεις των υπηρεσιών ασφαλείας, οι οποίες μελετούν ήδη την αφαίρεση της κάμερας και του μικροφώνου.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή