Βέλγιο: «Φρένο» στα μη αναγκαία ταξίδια

Βέλγιο: «Φρένο» στα μη αναγκαία ταξίδια

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την απαγόρευση των «μη αναγκαίων» ταξιδιών από και προς το έδαφός του, από την προσεχή Τετάρτη μέχρι και την 1η Μαρτίου, αποφάσισε το Βέλγιο, ανησυχώντας για την υψηλή μεταδοτικότητα της βρετανικής παραλλαγής του νέου κορωνοϊού.

«Δεν πρόκειται να χτίσουμε έναν τοίχο γύρω από το Βέλγιο, αλλά περιορίζουμε την κίνηση», ανέφερε ο πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρο.

«Η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί τις τελευταίες εβδομάδες», γύρω στα 2.000 κρούσματα ημερησίως, όμως «ο κίνδυνος δεν εξαφανίστηκε», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός σε συνέντευξη Τύπου, έπειτα από συνεδρίαση της κυβέρνησης με τους επικεφαλής των τοπικών συμβουλίων.

Από την Δευτέρα, οι ταξιδιώτες από το Ηνωμένο Βασίλειο, τη Νότια Αφρική και τη Νότια Αμερική (τρεις ζώνες όπου έχουν εμφανιστεί διαφορετικές παραλλαγές του SARS-CoV-2), θα μπαίνουν σε 10ημερη καραντίνα μετά την άφιξή τους στο Βέλγιο. Θα υποβάλλονται επίσης υποχρεωτικά σε τεστ, την πρώτη και την έβδομη ημέρα.

Για όλους τους άλλους, ανθρώπους που ταξιδεύουν για επαγγελματικούς λόγους, θα είναι υποχρεωτικό να έχουν δύο αρνητικά τεστ: το ένα θα γίνεται στη χώρα από την οποία αναχωρούν και το άλλο κατά την άφιξή τους στο Βέλγιο.

Από την Τετάρτη και μέχρι την 1η Μαρτίου οι Βέλγοι δεν θα μπορούν να βγουν από τα σύνορα της χώρας τους παρά μόνο για πολύ σοβαρούς λόγους (ιατρικούς ή επαγγελματικούς). Απαγορεύονται τα ταξίδια αναψυχής και θα γίνονται έλεγχοι στα σύνορα. Οι παραβάτες θα τιμωρούνται με πρόστιμο, προειδοποίησε ο πρώην πρωθυπουργός Έλιο Ντι Ρούπο, ο νυν πρόεδρος της Βαλλονίας.

Τα μέτρα δεν θα ισχύουν για όσους εργάζονται στο Βέλγιο αλλά κατοικούν σε γειτονικές χώρες και το αντίστροφο.

Το Βέλγιο, χώρα 11,5 εκατομμυρίων κατοίκων, μετρά μέχρι σήμερα περισσότερους από 20.000 νεκρούς από την Covid-19.

Νέα περιοριστικά μέτρα στη Μαδρίτη

Στο μεταξύ, την επιβολή νέων υγειονομικών περιορισμών ανακοίνωσε η περιοχή της Μαδρίτης, με φόντο την επιτάχυνση των μολύνσεων.

Οι τοπικές αρχές αποφάσισαν να εφαρμόζεται μία ώρα νωρίτερα η νυχτερινή απαγόρευση κυκλοφορίας και το ωράριο κλεισίματος των μπαρ και των εστιατορίων.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή