«Απελευθερωμένος» δηλώνει ο Φάουτσι

«Απελευθερωμένος» δηλώνει ο Φάουτσι

1' 44" χρόνος ανάγνωσης

Αν για τον Τζο Μπάιντεν η Πέμπτη ήταν η πρώτη πλήρης ημέρα εργασίας στον Λευκό Οίκο, για τον Αντονι Φάουτσι ήταν… υπερπλήρης. Ο κορυφαίος Αμερικανός επιδημιολόγος έμεινε επικεφαλής του υγειονομικού επιτελείου της ομοσπονδιακής κυβέρνησης στη μάχη κατά της COVID-19 και μετά την αποχώρηση του Ντόναλντ Τραμπ, έχοντας αποδεχθεί τη σχετική πρόταση του νέου προέδρου. Την επομένη της ορκωμοσίας Μπάιντεν, ο δρ Φάουτσι έπιασε δουλειά από τις 4 τα χαράματα, για να συμμετάσχει σε διαδικτυακή διάσκεψη του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), όπου γνωστοποίησε την επιστροφή της χώρας του στον διεθνή Οργανισμό.

Νωρίς το απόγευμα στάθηκε δίπλα στον Τζο Μπάιντεν και στην αντιπρόεδρο Κάμαλα Χάρις, στο Οβάλ Γραφείο, όταν ο πρόεδρος υπέγραφε τα διατάγματα για την αντιμετώπιση της πανδημίας. Και γύρω στις 4 μ.μ., στην αίθουσα συνεντεύξεων του Λευκού Οίκου, ο παγκοσμίως γνωστός επιστήμονας πήρε τη σκυτάλη από την κυβερνητική εκπρόσωπο Τζεν Ψάκι για την πρώτη ενημέρωση των δημοσιογράφων ύστερα από αρκετό καιρό. Τους τελευταίους μήνες, ο Ντόναλντ Τραμπ τον είχε παραμερίσει, μάλιστα αρκετές φορές δεν δίστασε να τον επιπλήξει δημοσίως λόγω των αποστάσεων που έπαιρνε από τις άκρως ετερόδοξες απόψεις του γύρω από την πανδημία. 

«Ορισμένες δηλώσεις (του Τραμπ), όπως αυτές για την υδροξυχλωροκίνη, με έκαναν να αισθάνομαι άβολα, διότι δεν βασίζονταν στην επιστήμη», δήλωσε ο 80χρονος επιδημιολόγος, αναφερόμενος στο φάρμακο κατά της ελονοσίας που εκθειαζόταν ως θαυματουργό από τον Τραμπ, αλλά αποδείχθηκε ότι δεν έχει ουσιώδες αποτέλεσμα στη θεραπεία της COVID-19. «Δεν μου έδινε καμία ικανοποίηση να αντικρούω τον πρόεδρο», τόνισε ο πάντα μετρημένος Φάουτσι, «αλλά ήμουν πάντα ειλικρινής, και αυτό μερικές φορές δημιουργούσε προβλήματα».

Ο δρ Φάουτσι έχει δει πολλούς προέδρους να έρχονται και να φεύγουν από το 1984, όταν διορίστηκε, επί προεδρίας Ρόναλντ Ρέιγκαν, επικεφαλής του Εθνικού Ινστιτούτου Αλλεργιών και Λοιμώξεων. Προχθές, η ικανοποίησή του για την αλλαγή νοοτροπίας και ύφους με τη νέα κυβέρνηση του Μπάιντεν ήταν έκδηλη. «Μία από τις βασικές αρχές αυτής της κυβέρνησης είναι ότι, αν δεν γνωρίζει την απάντηση, δεν κάνει εικασίες», δήλωσε σχετικά, για να προσθέσει: «Η ιδέα ότι μπορείς να έρχεσαι εδώ και να μιλάς για πράγματα που γνωρίζεις, για το τι λέει η επιστήμη, είναι ένα αίσθημα απελευθερωτικό».