Συνελήφθη η Αμερικανίδα ιατρός Σιμόν Γκολντ

Συνελήφθη η Αμερικανίδα ιατρός Σιμόν Γκολντ

2' 18" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Δίωξη άσκησε η ομοσπονδιακή Δικαιοσύνη των ΗΠΑ εναντίον της ιατρού Σιμόν Γκολντ για τη συμμετοχή της στην εισβολή στο Καπιτώλιο στις 6 Ιανουαρίου, η οποία είναι γνωστή για τις αντιεπιστημονικές θέσεις της γύρω από τον κορωνοϊό.

Η Γκολντ ίδρυσε την περασμένη άνοιξη την οργάνωση «Αμερικανοί Ιατροί στην Πρώτη Γραμμή», με τη βοήθεια των υπερσυντηρητικών «Πατριωτών του Πάρτι Τσαγιού». Η σύλληψη της Γκολντ πραγματοποιήθηκε στο Μπέβερλι Χιλς του Λος Αντζελες όπου διαμένει, ενώ οι κατηγορίες που αντιμετωπίζει αφορούν την παράνομη είσοδο σε ομοσπονδιακό κτίριο και την άσκηση βίας εναντίον ομοσπονδιακών υπαλλήλων, σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας The Guardian.

Η Γκολντ αναγνωρίστηκε από φωτογραφία της, που δημοσιοποίησε το FBI από την εισβολή στο Καπιτώλιο, στην οποία η ιατρός εμφανίζεται να κρατάει τηλεβόα. Λίγη ώρα νωρίτερα, πράκτορες του FBI είχαν συλλάβει τον επικεφαλής επικοινωνίας της οργάνωσης «Αμερικανοί Ιατροί στην Πρώτη Γραμμή», Τζον Στραντ, ο οποίος βρισκόταν στο πλευρό της Γκολντ κατά την εισβολή στο κτίριο του Κογκρέσου.

Η 55χρονη Γκολντ, με ειδικότητα στα επείγοντα περιστατικά, έχει δηλώσει δημόσια ότι το εμβόλιο κατά της COVID-19 είναι «πειραματικό βιολογικό όπλο». Μετά τη δημοσιοποίηση βίντεο, που εμφανίζει την Γκολντ να βρίσκεται μέσα στο Καπιτώλιο, η ιατρός μίλησε στην εφημερίδα Washington Post, εκφράζοντας μεταμέλεια, για να προσθέσει ότι δεν γνώριζε ότι η είσοδος στο κτίριο ήταν παράνομη και ότι δεν αντιλήφθηκε πράξεις βίας, παρότι δεκάδες αστυνομικοί του Καπιτωλίου τραυματίστηκαν και πέντε άνθρωποι πέθαναν κατά τη διάρκεια των ταραχών.

Η οργάνωση της Γκολντ έγινε ευρύτερα γνωστή τον περασμένο Μάιο, ύστερα από εντατική –και ιδιαίτερα δαπανηρή– εκστρατεία εναντίον των lockdown σε πολιτείες των ΗΠΑ. Στην εκστρατεία αυτή συμμετείχαν, πέρα από την οργάνωση της Γκολντ, οι συντηρητικές «Tea Party Patriots» και «FreedomWorks Foundation». Η Γκολντ και η οργάνωσή της αμφισβήτησαν συστηματικά τις υγειονομικές προτάσεις του λοιμωξιολόγου δρος Αντονι Φάουτσι και άλλων ειδικών, για την αντιμετώπιση της πανδημίας, προωθώντας αντίθετα αντιεμβολιαστική παραπληροφόρηση σε διαδηλώσεις στο Λος Αντζελες και την Ουάσιγκτον.

Η Γκολντ αφιερώθηκε το καλοκαίρι στην προώθηση του σκευάσματος κατά της ελονοσίας, υδροχλωροκίνη, τη θεραπευτική αξία της οποίας είχε προβάλει ο πρόεδρος Τραμπ, παρά τους σοβαρούς κινδύνους που παρουσιάζει η χρήση της. Μετά τη διαδήλωση που διοργάνωσε τον Ιούλιο στα σκαλιά του Ανωτάτου Δικαστηρίου στην αμερικανική πρωτεύουσα, η Γκολντ απολύθηκε από τα δύο νοσοκομεία όπου εργαζόταν, παρότι στη διαδήλωση συμμετείχαν μόνο 10 ιατροί (οι δύο από αυτούς, οφθαλμίατροι). Ο ακροδεξιός δικηγόρος του Ντόναλντ Τραμπ, Λιν Γουντ, προσφέρθηκε να προσφύγει κατά της απόλυσης της Γκολντ.

Η μετεωρική άνοδος της Γκολντ στο ακροδεξιό ιδεολογικό στερέωμα επιβεβαιώθηκε σε ομιλία, που παραχώρησε τον Νοέμβριο ενώπιον της μυστικοπαθούς οργάνωσης «Συντηρητικό Χριστιανικό Συμβούλιο Εθνικής Πολιτικής», στην οποία παρέστησαν δεκάδες μεγιστάνες και μεγάλοι δωρητές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος. Στην εκδήλωση συμμετείχε ο τότε αντιπρόεδρος Μάικ Πενς και η ηγέτις των «Tea Party Patriots», Τζένι Μπεθ Μάρτιν. Χρηματοδότης του Χριστιανικού Συμβουλίου είναι και η πρώην υπουργός Παιδείας Μπέτσι Ντε Βος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή