Ο σκιτσογράφος «Πλαντί» αποχωρεί από τη Le Monde

Ο σκιτσογράφος «Πλαντί» αποχωρεί από τη Le Monde

1' 40" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΠΑΡΙΣΙ. Στα τέλη Μαρτίου θα αποχωρήσει από την εφημερίδα Le Monde ο σκιτσογράφος Ζαν Πλαντιρέ, γνωστός με το ψευδώνυμο «Πλαντί» (Plantu), ύστερα από 50 χρόνια παρουσίας στην ιστορική εφημερίδα του Ιμπέρ Μπεβ-Μερί Le Monde.

Μιλώντας, χθες, στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Πλαντί τόνισε ότι η αποχώρησή του δεν σχετίζεται με την παραίτηση του έτερου σκιτσογράφου της εφημερίδας, Ξαβιέ Γκορς, σκίτσο του οποίου με αφορμή τις καταγγελίες παιδεραστίας κατά του πανεπιστημιακού Ολιβιέ Ντιαμέλ, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις. Το επίμαχο σκίτσο του Γκορς, το οποίο αποσύρθηκε από την ηλεκτρονική έκδοση της Monde, έθετε υπό αμφισβήτηση την αξία των καταγγελιών κατά του Ντιαμέλ.

Ο «Πλαντί», που υπήρξε επίμονος υποστηρικτής της ελευθερίας της έκφρασης σε όλη του τη σταδιοδρομία, είπε: «Εδώ και μία δεκαετία ζητάω από τη διεύθυνση να βρει ένα νέο σκιτσογράφο, για να με αντικαταστήσει. Θέλω να πω ότι στηρίζω τον Γκορς. Η σοβαροφάνεια απειλεί να μας καταπιεί. Πρόκειται για τη χολέρα της φαντασίας». Τα πρώτα του σκίτσα δημοσιεύθηκαν στις εσωτερικές σελίδες της Monde το 1972 και είχαν θέμα τον πόλεμο στο Βιετνάμ, προτού «προαχθεί» στο πρωτοσέλιδο το 1980, όπου και παρέμεινε έκτοτε.

Ο 70χρονος σήμερα «Πλαντί» φρουρείτο από την αστυνομία, μετά τις επιθέσεις κατά του «Charlie Hebdo» το 2015. «Οι Δανοί σκιτσογράφοι και οι φίλοι μου που σκοτώθηκαν στο “Charlie”, δεν ήθελαν να προσβάλουν ένα δισεκατομμύριο μουσουλμάνους. Αυτό πέρασε, όμως, στη συλλογική συνείδηση, αφού η χειραγώγηση λειτούργησε πολύ καλά», είχε πει ο «Πλαντί» σε πρόσφατη συνέντευξή του. «Πιάσαμε πάτο. Διαθέτω πια μόνιμη αστυνομική συνοδεία. Σε έκθεσή μου στη Γενεύη, οι ειδικές δυνάμεις της αστυνομίας είχαν τοποθετήσει ελεύθερους σκοπευτές στις σκεπές, ενώ στη συνοικία Μόλενμπεκ στις Βρυξέλλες, η αστυνομική συνοδεία μου αριθμούσε δώδεκα άνδρες. Είμαι βέβαιος, όμως, ότι ο πολιτισμός και η δημοκρατία θα νικήσουν στο τέλος», είχε πει ο «Πλαντί».

Σε χθεσινή του ανακοίνωση, ο διευθυντής της Monde, Ζερόμ Φενολιό, ανέφερε ότι το πρωτοσέλιδο σκίτσο θα αναλάβει η συλλογικότητα σκιτσογράφων από 52 χώρες του κόσμου, «Σκίτσα για την Ειρήνη», την οποία είχε ιδρύσει ο ίδιος ο «Πλαντί» με τον πρώην γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, το 2006. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή