Πρίγκιπας Χάρι: Απειλή για τις δημοκρατίες η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Πρίγκιπας Χάρι: Απειλή για τις δημοκρατίες η παραπληροφόρηση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης

Ζήτησε περισσότερη λογοδοσία για τις πλατφόρμες, ενώ επεσήμανε τον ρόλο που έπαιξαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο.

1' 34" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο πρίγκιπας Χάρι είπε ότι «ο χρόνος τελειώνει» για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τα οποία θα πρέπει να ενεργήσουν ώστε να αντιμετωπίσουν την παραπληροφόρηση που, όπως δήλωσε, αποτελεί απειλή για τις δημοκρατίες.

Ζήτησε περισσότερη λογοδοσία για τις πλατφόρμες, κατηγορώντας τες για αποφυγή ευθύνης, ενώ επεσήμανε τον ρόλο που έπαιξαν στις ταραχές στο Καπιτώλιο νωρίτερα αυτόν τον μήνα, όσο και στη μεταχείριση του πληθυσμού των Ροχίνγκια στη Μιανμάρ.

Ο πρίγκιπας Χάρι, ο οποίος μίλησε επίσης για την διαδικτυακή «παρενόχληση» που αντιμετώπισε αυτός και η σύζυγός του Μέγκαν, δήλωσε στον ιστότοπο Fast Company: «Έχουμε δει ξανά και ξανά τι συμβαίνει όταν αγνοείται το πραγματικό κόστος παραπληροφόρησης.

«Δεν υπάρχει τρόπος να το υποβαθμίσεις αυτό. Υπήρξε μια κυριολεκτική επίθεση κατά της δημοκρατίας στις Ηνωμένες Πολιτείες, που οργανώθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ένα ζήτημα βίαιου εξτρεμισμού», είπε και συνέχισε: «είναι ευρέως αναγνωρισμένο ότι τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης έπαιξαν ρόλο στη γενοκτονία στη Μιανμάρ και χρησιμοποιήθηκαν ως όχημα για την υποκίνηση βίας εναντίον των Ροχίνγκια, το οποίο αποτελεί θέμα ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Και στη Βραζιλία, τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης παρείχαν έναν αγωγό για παραπληροφόρηση που τελικά έφερε καταστροφή στον Αμαζόνιο, ένα περιβαλλοντικό και παγκόσμιο ζήτημα υγείας».

Ο πρίγκιπας Χάρι, 36 ετών, δήλωσε ότι «χάνουμε τους αγαπημένους μας από θεωρίες συνωμοσίας, χάνουμε την αίσθηση του εαυτού μας λόγω του βομβαρδισμού με ανακρίβειες και σε ευρύτερη κλίμακα, χάνουμε τις δημοκρατίες μας».

Επεσήμανε ακόμη την ανάγκη να «υπάρχει λογοδοσία».

Σχετικά με τη μεταχείριση που είχαν τόσο ο ίδιος όσο και η σύζυγός του από μέσα ενημέρωσης, ο πρίγκιπας Χάρι είπε: «Εξεπλάγην όταν είδα πώς η ιστορία μου είχε ειπωθεί με έναν τρόπο, η ιστορία της γυναίκας μου είχε ειπωθεί επίσης με έναν τρόπο και στη συνέχεια η συρραφή τους οδήγησε σε μια εντελώς άλλη ιστορία». 

«Αυτή η ψευδή αφήγηση έγινε η αφορμή για όλη την παρενόχληση. Τίποτα από όλα αυτά δεν θα είχε συμβεί εάν η ιστορία μας είχε ειπωθεί με ακρίβεια», κατέληξε.

Πηγή: Guardian 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή