Πολιτική κρίση εν μέσω πανδημίας στην Ιταλία

Πολιτική κρίση εν μέσω πανδημίας στην Ιταλία

Πύρρειος νίκη του Τζουζέπε Κόντε

2' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Την κατάρρευση απέφυγε την εβδομάδα που μας πέρασε η ιταλική κυβέρνηση, με τον πρωθυπουργό Τζουζέπε Κόντε να εξασφαλίζει τη στήριξη της Βουλής και της Γερουσίας. Η νίκη τού Κόντε υπήρξε, όμως, πύρρειος, καθώς η ιταλική πολιτική σκηνή μπαίνει εν μέσω πανδημίας σε περίοδο αστάθειας εξαιτίας της αντιπαράθεσης μεταξύ του σημερινού πρωθυπουργού και του προκατόχου του, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος βύθισε την Ιταλία σε πολιτική αναταραχή, απειλώντας να στερήσει από την κυβέρνηση τις λίγες –αλλά κρίσιμες– έδρες του κόμματός του στη Βουλή, χωρίς κανείς να έχει καταλάβει τι ακριβώς επεδίωκε σε αντάλλαγμα. Κάποιοι εκτιμούν ότι ο Ρέντσι ενήργησε με γνώμονα το εθνικό συμφέρον. Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι το κίνητρό του είναι ο ασίγαστος πόθος του για εξουσία και εκδίκηση κατά των λαϊκιστών, που συνωμότησαν για να τον ανατρέψουν πριν από πέντε χρόνια.

Μιλώντας την Τρίτη ενώπιον της Γερουσίας, ο Ρέντσι υποστήριξε ότι η κυβερνητική ανικανότητα και αλαζονεία στη διαχείριση της πανδημίας τον οδήγησαν στην απόφασή του. Η ριψοκίνδυνη πρωτοβουλία του, αλλά και η αγάπη του για την ίντριγκα, έχουν εξοργίσει το κοινό. Παρά την παραίτηση των δύο υπουργών του κόμματος του Ρέντσι από την κυβέρνηση, το μικρό κόμμα επέλεξε την Τρίτη να μην καταψηφίσει την κυβέρνηση, απέχοντας από την ψηφοφορία, κίνηση την οποία αναλυτές χαρακτήρισαν «κλάδο ελαίας» προς τον Κόντε. Η κρίση ευνοεί τον Κόντε, ο οποίος πέτυχε οβιδιακή πολιτική μεταμόρφωση, από τεχνοκράτης πρωθυπουργός λαϊκιστικού, ξενοφοβικού κόμματος, σε ιδεολόγο εκπρόσωπο της ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας. Η κυβέρνηση συνεχίζει, όμως, να κλονίζεται. Σε περίπτωση κατάρρευσης του συνασπισμού, ο Κόντε θα μπορούσε να επανέλθει στην εξουσία ως υπηρεσιακός πρωθυπουργός, επικεφαλής κυβέρνησης τεχνοκρατών.

Η πρόωρη προσφυγή στις κάλπες δεν θα ευνοούσε κανέναν από τους δύο αντιπάλους, παρά μόνο τον ακροδεξιό ηγέτη της Λέγκας, Ματέο Σαλβίνι, τον οποίο ο Ρέντσι είχε εγκλωβίσει με αριστοτεχνικό τρόπο στην αντιπολίτευση πριν από 17 μήνες, συνάπτοντας απροσδόκητη συμμαχία μεταξύ του κεντροαριστερού Δημοκρατικού Κόμματος και του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων. Η αποκοτιά του Ρέντσι ενδέχεται να του στοιχίσει ακριβά. Οι τελευταίες σφυγμομετρήσεις εμφανίζουν μόλις 2% των Ιταλών να τον στηρίζουν. 

Ακόμη, όμως, και οι επικριτές του Ρέντσι στο εσωτερικό του Δημοκρατικού Κόμματος παραδέχονται ότι η κριτική που ασκεί στον Κόντε είναι εύστοχη. Ο πρώην πρωθυπουργός κατηγορεί τον Κόντε ότι κυβερνά αντιδημοκρατικά, μέσω πράξεων νομοθετικού περιεχομένου και επιτροπών ειδικών. Η Βουλή και η κυβέρνηση αποτελούν αναγκαία συνθήκη της δημοκρατίας, λέει ο Ρέντσι, κατηγορώντας τον Κόντε για ανικανότητα και απόδοση εξουσιών σε σκιώδεις τεχνοκράτες. Ο Κόντε, σύμφωνα με τον Ρέντσι, επηρεάζεται από τις ιδεολογικές εμμονές του λαϊκιστικού Κινήματος των 5 Αστέρων, οι οποίες τον έπεισαν να απορρίψει το πρώτο πακέτο οικονομικής βοήθειας από τις Βρυξέλλες, που θα αξιοποιείτο για την ενίσχυση των υγειονομικών υποδομών στην Ιταλία. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν όμως ότι ο Κόντε διαθέτει ποσοστό αποδοχής 50%.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή