Η Μόλι Μοντγκόμερι αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης

Η Μόλι Μοντγκόμερι αναλαμβάνει το κρίσιμο χαρτοφυλάκιο των σχέσεων ΗΠΑ-Ευρώπης

2' 25" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ-ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ. H Μόλι Μοντγκόμερι είναι η νέα βοηθός υφυπουργός Εξωτερικών των Ηνωμένων Πολιτειών «για την Δυτική Ευρώπη, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα παγκόσμια ζητήματα που σχετίζονται με την Ευρώπη». Και μόνο η περιγραφή του χαρτοφυλακίου της προσδιορίζει την έμφαση που θέλει να δώσει η κυβέρνηση Μπάιντεν στη συνεργασία με τους Ευρωπαίους, με την ίδια να δηλώνει αφοσιωμένη στις διατλαντικές σχέσεις.

Έχοντας μία γοργά ανερχόμενη καριέρα ως διπλωμάτης (υπηρέτησε στο Σεράγεβο, τη Ρήγα, την Καμπούλ και το Ντουμπάι ενώ ήταν επίσης αναπληρώτρια διευθύντρια του γραφείου για την Ανατολική Ευρώπη στο State Department), η κυρία Μοντγκόμερι προσκλήθηκε να συμβουλέψει τον πρώην αντιπρόεδρο Μάικ Πενς για θέματα Ευρώπης για μία μικρή μεταβατική περίοδο στην αρχή της διακυβέρνησης Τραμπ το 2017. Τελικά έμεινε στο γραφείο του επί 15 μήνες, προτού αποχωρήσει για την θέση της αντιπροέδρου στο ευρωπαϊκό τμήμα της συμβουλευτικής εταιρίας Albright Stonebringe Group. Στην εταιρία που διευθύνει η πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μαντλίν Ολμπράιτ είχαν «καταφύγει» το τελευταίο διάστημα αρκετοί εξέχοντες αμερικανοί διπλωμάτες – μεταξύ τους και η υποψήφια αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν.

Η κυρία Μοντγκόμερι ήταν στον Λευκό Οίκο κατά την συνάντηση του πρώην πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ντόναλντ Τραμπ το 2017 και έχει παρακολουθήσει από κοντά την βελτίωση των ελληνοαμερικανικών σχέσεων των τελευταίων ετών, ενώ δίνει μεγάλη έμφαση στις ευκαιρίες που άνοιξε η συμφωνία των Πρεσπών για έναν μεγαλύτερο ρόλο της Ελλάδας στα Βαλκάνια. Η ίδια εξάλλου βλέπει τις διμερείς σχέσεις υπό το πρίσμα της ασφάλειας για την ευρύτερη περιοχή, καθώς και στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ. Άλλωστε, ως συνεργάτης στο Brookings Institution είχε ειδίκευση στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη, τα Δυτικά Βαλκάνια και την διατλαντική ασφάλεια.

Ανακοινώνοντας το Σάββατο στο Τwitter ότι ήταν ένα από τα 100 περίπου στελέχη που ορκίστηκαν σε μία υβριδική τελετή στον Λευκό Οίκο την πρώτη ημέρα της νέας κυβέρνησης, η ίδια έκανε μία νύξη για τα πόσα υπέμειναν οι επαγγελματίες διπλωμάτες επί προεδρίας Τραμπ, τονίζοντας ότι «έχουμε πολλή δουλειά για να επιδιορθώσουμε τις σχέσεις και να τις ανοικοδομήσουμε μαζί, καλύτερα». Απαντώντας στο μήνυμά της, ο πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα Τζέφρι Πάιατ την καλωσόρισε «πίσω» (στο αμερικανικό διπλωματικό σώμα), θυμίζοντας την επίσκεψή της στους Δελφούς με την αποστολή του Atlantic Council το 2019, και εκφράζοντας την ευχή ότι θα επιστρέψει στην Ελλάδα για το Οικονομικό Φόρουμ.

Το ερώτημα όμως είναι που θα είναι εκείνος τον ερχόμενο Μάιο, καθώς σύμφωνα με τις φήμες που κυκλοφορούν στο State Department είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος για την θέση του… προϊσταμένου της κυρίας Μοντγκόμερι, υφυπουργού Εξωτερικών για την Ευρώπη και την Ευρασία. Σε μία τέτοια περίπτωση, θα συνεργάζεται στενά και με την υφυπουργό για Πολιτικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, όπως είχε κάνει στο παρελθόν ως πρέσβης στην Ουκρανία. Η συγκεκριμένη θέση, τα καθήκοντα της οποίας ασκεί ο Φίλιπ Ρήκερ, δεν έχει ακόμη πληρωθεί (και για αυτή ακούγεται επίσης το όνομα της Μαρί Γιοβάνοβιτς, μίας ακόμη πρώην πρέσβη των ΗΠΑ στην Ουκρανία) αλλά η γνώμη της κυρίας Νούλαντ εκτιμάται ότι έχει ειδικό βάρος.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή