ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

«Ανεπαρκείς οι εξηγήσεις της AstraZeneca»

Δυσαρέσκεια Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στα εμβόλια

Οι απαντήσεις της εταιρείας AstraZeneca στα αιτήματα της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής, δήλωσε η αρμόδια Επίτροπος Στέλλα Κυριακίδου.

Όπως σημείωσε, προγραμματίστηκε νέα συνάντηση με την εταιρεία τις επόμενες ώρες σχετικά με την προμήθεια εμβολίων.

Η ίδια σημείωσε ότι θα ζητηθεί από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Όπως είπε, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες.

«Θέλουμε σαφήνεια στις συναλλαγές και πλήρη διαφάνεια όσον αφορά την εξαγωγή εμβολίων από την Ε.Ε.», πρόσθεσε.

Σύμφωνα με την κ. Κυριακίδου, στο μέλλον, όλες οι εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της COVID-19 στην Ε.Ε. θα πρέπει να παρέχουν έγκαιρη ενημέρωση όποτε θέλουν να εξάγουν εμβόλια σε τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξηγήσεις από την AstraZeneca, μετά την απροσδόκητη μείωση προμηθειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς τα ευρωπαϊκή κράτη, την οποία ανακοίνωσε η εταιρεία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca εξέφρασε τη λύπη του, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης στην Ευρώπη. Εάν πληρούνται οι απαιτήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Moderna: Νέες δοκιμές για την αντιμετώπιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Έως και οκτώ φορές ταχύτερα μεταδίδεται η βρετανική μετάλλαξη του ιού