ΚΟΣΜΟΣ

Ε.Ε.: «Ανεπαρκείς εξηγήσεις» από AstraZeneca

Ε.Ε.: «Ανεπαρκείς εξηγήσεις» από AstraZeneca

Τη δυσαρέσκεια της Ε.Ε. απέναντι στην AstraZeneca «για ανεπαρκείς εξηγήσεις» και «έλλειψη σαφήνειας» εξέφρασε η εκ νέου Επίτροπος Υγείας της Ευρωπαϊκής Ένωσης Στέλλα Κυριακίδου, σημειώνοντας ότι την Τετάρτη θα πραγματοποιηθεί νέα συζήτηση με την εταιρεία.

«Οι συζητήσεις με την AstraZeneca είχαν ως αποτέλεσμα τη δυσαρέσκεια για την έλλειψη σαφήνειας και τις ανεπαρκείς εξηγήσεις. Τα κράτη μέλη της Ε.Ε. είναι ενωμένα: όσοι αναπτύσσουν εμβόλια έχουν κοινωνικές ευθύνες και τις ευθύνες των συμβολαίων που πρέπει να τηρήσουν» ανέφερε η κ. Κυριακίδου μέσω Twitter, το βράδυ της Δευτέρας.

«Με τα κράτη μέλη μας, ζητήσαμε από την AstraZeneca έναν λεπτομερή προγραμματισμό της παράδοσης εμβολίων και πότε θα πραγματοποιηθεί η διανομή στα κράτη μέλη. Ακόμη μία συνάντηση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη για να συζητηθεί περαιτέρω το θέμα», συμπλήρωσε η ίδια.

Το απόγευμα της Δευτέρας, η κ. Κυριακίδου είχε σημειώσει πως οι απαντήσεις της εταιρείας AstraZeneca στα αιτήματα της Ε.Ε. ως προς την προμήθεια του εμβολίου κατά του κορωνοϊού δεν είναι ικανοποιητικές μέχρι στιγμής.

Η ίδια τόνισε ότι θα ζητηθεί από τις εταιρείες που παρασκευάζουν εμβόλια να δηλώνουν τις εξαγωγές δόσεων των εμβολίων εκτός Ε.Ε.

Όπως είπε, στο τραπέζι βρίσκεται η δημιουργία ενός μηχανισμού διαφάνειας για τις εξαγωγές εμβολίων σε τρίτες χώρες.

Υπενθυμίζεται ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε εξηγήσεις από την AstraZeneca, μετά την απροσδόκητη μείωση προμηθειών του εμβολίου κατά του κορωνοϊού προς τα ευρωπαϊκή κράτη, την οποία ανακοίνωσε η εταιρεία.

Νωρίτερα, ο επικεφαλής της βρετανικής φαρμακοβιομηχανίας AstraZeneca εξέφρασε τη λύπη του, κάνοντας λόγο για έλλειψη συνεργασίας μεταξύ των κυβερνήσεων στη μάχη κατά της πανδημίας, καθώς και για εγωιστικές συμπεριφορές ορισμένων χωρών.

Σημειώνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca βρίσκεται στα τελικά στάδια της διαδικασίας έγκρισης στην Ευρώπη. Εάν πληρούνται οι απαιτήσεις, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) θα μπορούσε να συστήσει άδεια αγοράς έως το τέλος αυτής της εβδομάδας.

Διαβάστε επίσης:

Moderna: Νέες δοκιμές για την αντιμετώπιση του νοτιοαφρικανικού στελέχους

Έως και οκτώ φορές ταχύτερα μεταδίδεται η βρετανική μετάλλαξη του ιού

Φοβίζει τους επιστήμονες η βρετανική μετάλλαξη