ΕΙΣΒΟΛΗ ΣΤΟ ΚΑΠΙΤΩΛΙΟ

Αντίστροφη μέτρηση για τη δίκη Τραμπ

Αντίστροφη  μέτρηση για τη δίκη Τραμπ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η τελετουργική πομπή από την αίθουσα της Βουλής των Αντιπροσώπων ώς την αίθουσα της Γερουσίας για την παράδοση στους γερουσιαστές του κατηγορητηρίου εις βάρος του Ντόναλντ Τραμπ επρόκειτο να θέσει χθες σε κίνηση τις διαδικασίες για τη δεύτερη δίκη του Αμερικανού πρώην προέδρου. Η καταδίκη του Τραμπ για υποκίνηση ανταρσίας θα απαιτήσει 17 ψήφους Ρεπουμπλικανών γερουσιαστών, όριο που παρά τις μετεκλογικές έριδες στους κόλπους του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος θεωρείται σχεδόν άπιαστο. 

Μετά την επίδοση του σύντομου κατηγορητηρίου, η δίκη του τέως προέδρου στη Γερουσία θα ξεκινήσει την εβδομάδα της 8ης Φεβρουαρίου. Οι εκπρόσωποι και των δύο κομμάτων συμφώνησαν στη μικρή αυτή καθυστέρηση, ώστε η μεν κυβέρνηση Μπάιντεν να αξιοποιήσει τις επόμενες ημέρες για την έγκριση διορισμών κυβερνητικών στελεχών από τη Γερουσία, οι δε Ρεπουμπλικανοί να έχουν περισσότερο χρόνο για την οργάνωση της υπεράσπισης του Τραμπ. Μεταξύ των Ρεπουμπλικανών υπάρχει δυσθυμία για τη διαδικασία της παραπομπής, με το επιχείρημα ότι ο Τραμπ έχει ήδη αποχωρήσει από τον Λευκό Οίκο. Οι Δημοκρατικοί, αντιθέτως, επισημαίνουν ότι υπάρχει προηγούμενο παραπομπής αξιωματούχου μετά την αποχώρηση από το αξίωμα (παραπομπή του παραιτηθέντος υπουργού Πολέμου το 1876).

Ο επικεφαλής της ρεπουμπλικανικής μειοψηφίας στη Βουλή, Μιτς Μακόνελ, δεν έχει διευκρινίσει ακόμη αν θα υποστηρίξει ή όχι την καταδίκη του Ντόναλντ Τραμπ. Πάντως, έχει υιοθετήσει σε δηλώσεις του το κατηγορητήριο, δηλώνοντας ότι ο Τραμπ «προκάλεσε» την επιδρομή των οπαδών του στο κτίριο του Καπιτωλίου στις 6 Ιανουαρίου, σε μια απόπειρα ανατροπής του εκλογικού αποτελέσματος.

Ενας από τους ισχυρισμούς που επαναλάμβαναν συστηματικά οι συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ ήταν ότι τα ηλεκτρονικά συστήματα καταμέτρησης ψήφων της εταιρείας Dominion τον αδίκησαν. Το ερώτημα γιατί η εταιρεία δεν αντιδρά σε όλα αυτά μόλις απαντήθηκε: η αγωγή ήρθε και η αποζημίωση που ζητεί η Dominion ξεπερνά το 1 δισ. δολ. Η εταιρεία, που ιδρύθηκε από τον Ελληνοκαναδό Τζον Πούλος, ζητεί από τον συνήγορο του Τραμπ, Ρούντολφ Τζουλιάνι, 1,3 δισ. δολ. ως αποζημίωση για «εκστρατεία παραπληροφόρησης που συνίσταται σε αποδεδειγμένα ψευδείς ισχυρισμούς». Στις 107 σελίδες της αγωγής περιλαμβάνονται 50 δυσφημιστικές δηλώσεις που έκανε ο Τζουλιάνι σε καταθέσεις του στη Βουλή, στο Τwitter, στη διαδικτυακή ραδιοφωνική εκπομπή του και σε διάφορα συντηρητικά μέσα ενημέρωσης.