Νέα σελίδα στις αμερικανογερμανικές σχέσεις – Πρόσκληση Μέρκελ στον Μπάιντεν

Νέα σελίδα στις αμερικανογερμανικές σχέσεις – Πρόσκληση Μέρκελ στον Μπάιντεν

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ προσκάλεσε τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν να επισκεφθεί τη χώρα της όσο συντομότερα «το επιτρέψει η πανδημία», κατά την πρώτη τηλεφωνική συνδιάλεξη των δύο ηγετών αφότου ο νεοκλεγείς ένοικος του Λευκού Οίκου ανέλαβε τα νέα του καθήκοντα.

Όπως ενημέρωσε χθες ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφεν Ζάιμπερτ, η επικεφαλής της γερμανικής ομοσπονδιακής κυβέρνησης διαβεβαίωσε τον Τζο Μπάιντεν ότι το Βερολίνο είναι έτοιμο «να αναλάβει τις ευθύνες του για να αντιμετωπιστούν οι διεθνείς προκλήσεις σε στενή συνεργασία με τους ευρωπαίους και τους διατλαντικούς εταίρους του».

Χρειάζεται να «ενισχυθούν» οι προσπάθειες σε διεθνές επίπεδο για να αντιμετωπιστεί η πανδημία του νέου κορωνοϊού, συμφώνησαν οι δύο ηγέτες. Στο πλαίσιο αυτό, η κυρία Μέρκελ χαιρέτισε την επιστροφή των ΗΠΑ στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και στη συμφωνία του Παρισιού για την αποτροπή της κλιματικής αλλαγής — δύο από τις πρώτες κινήσεις του κ. Μπάιντεν με τις οποίες ακυρώθηκαν αποφάσεις του προκατόχου του, του Ρεπουμπλικάνου τέως προέδρου Ντόναλντ Τραμπ.

Η πολιτική — τη συνόψιζε το σύνθημα «πρώτα η Αμερική» — που εφάρμοσε ο μεγιστάνας οδήγησε την Ουάσινγκτον να βροντήξει την πόρτα εγκαταλείποντας κρίσιμες διεθνείς συμφωνίες και διεθνείς οργανισμούς.

Στη συνδιάλεξη, που από τα συμφραζόμενα μάλλον ήταν αισθητά πιο θερμή από αυτές του πρόσφατου παρελθόντος, συζητήθηκαν επίσης το Ιράν, το Αφγανιστάν, το διεθνές εμπόριο, η κλιματική αλλαγή και άλλα ζητήματα.

Ο Τζο Μπάιντεν συνομίλησε το Σάββατο με τον πρωθυπουργό της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον και την Κυριακή με τον πρόεδρο της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν. Ερωτηθείς εάν είναι άσχημος οιωνός το γεγονός πως η κυρία Μέρκελ βρέθηκε κάτω από τους κ.κ. Τζόνσον και Μακρόν στον κατάλογο με τις τηλεφωνικές επαφές του αμερικανού προέδρου, ο υπουργός Εξωτερικών Χάικο Μάας αποκρίθηκε «θα μπορούσατε να το δείτε κι έτσι, αλλά δεν είναι ανάγκη να το δείτε έτσι».

Την ίδια ώρα, υπενθυμίζεται πως ο Ντόναλντ Τραμπ δεν επισκέφθηκε ποτέ τη Γερμανία τα τέσσερα χρόνια της θητείας του, παρά τους στενούς διμερείς δεσμούς των τελευταίων δεκαετιών. Η σχέση Ουάσιγκτον-Βερολίνου χαρακτηριζόταν τα χρόνια του Ρεπουμπλικάνου στον Λευκό Οίκο από σταδιακά ολοένα μεγαλύτερη ψυχρότητα.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, DPA, Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή