Το δράμα του Φάουτσι και οι μύθοι του Τραμπ

Το δράμα του Φάουτσι και οι μύθοι του Τραμπ

1' 13" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Τις δυσκολίες της συνεργασίας με τον Λευκό Οίκο του Ντόναλντ Τραμπ περιέγραψε σε συνέντευξή του στους Τimes της Νέας Υόρκης ο επιδημιολόγος Αντονι Φάουτσι, παρομοιάζοντας τον εαυτό του με κουνάβι που επέμενε να χαλάει με τη δυσάρεστη οσμή του το πικνίκ. Το γεγονός ότι ο Φάουτσι έφερνε ανοικτά αντιρρήσεις στις υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις του Τραμπ για την εξέλιξη της πανδημίας, τον έθεσε στο στόχαστρο οπαδών του τέως προέδρου, που απειλούσαν συστηματικά με τηλεφωνήματα τον ίδιο και την οικογένειά του. 

Aλλου είδους δυσάρεστα τηλεφωνήματα δεχόταν από τους συνεργάτες του Ντόναλντ Τραμπ κάθε φορά που έδινε μια συνέντευξη ή έγραφε ένα άρθρο που δεν υπάκουε στη «γραμμή» του Λευκού Οίκου. Μερικές φορές στο τηλέφωνο ήταν ο ίδιος ο Τραμπ. «Γιατί είσαι τόσο αρνητικός;», τον ρωτούσε. 

«Δεν αντλούσα καμία ευχαρίστηση καταρρίπτοντας τα λεγόμενα του προέδρου των ΗΠΑ. Σέβομαι πολύ το αξίωμα», είπε ο 80χρονος επιδημιολόγος. «Αλλά αποφάσισα ότι έπρεπε, για να διαφυλάξω τη δική μου ακεραιότητα και να μη στείλω λάθος μήνυμα στον κόσμο». 

Ο Φάουτσι αρνείται να αποδώσει ευθέως στον Τραμπ την ευθύνη για θανάτους που θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί. Αλλά οι περιγραφές του μιλούν από μόνες τους. Μόνιμη πηγή ανησυχίας του ήταν όταν ο Τραμπ του έλεγε πως κάποιος γνωστός του τον πήρε τηλέφωνο και του συνέστησε τη μία ή την άλλη θεραπεία. «Προσπαθούσα να του εξηγήσω ότι, για να φανεί αν κάτι λειτουργεί, χρειάζονται κλινικές δοκιμές και έλεγχος των αποτελεσμάτων τους από την υπόλοιπη επιστημονική κοινότητα. “Οχι, όχι, όχι, όχι, όχι αυτό πραγματικά λειτουργεί”, απαντούσε».

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή