ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Νέα Ζηλανδία: Κλειστά τα σύνορα για το μεγαλύτερο μέρος του 2021

Νέα Ζηλανδία: Κλειστά τα σύνορα για το μεγαλύτερο μέρος του 2021

Τα σύνορα της Νέας Ζηλανδίας θα παραμείνουν κλειστά το μεγαλύτερο μέρος της φετινής χρονιάς καθώς η πανδημία του κορωνοϊού εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως, όμως η χώρα θα επιδιώξει να συνάψει συμφωνίες για μετακινήσεις από και προς τη γειτονική Αυστραλία και άλλες χώρες του Ειρηνικού, δήλωσε σήμερα η πρωθυπουργός Τζασίντα Άρντερν.

Στο μεταξύ οι υγειονομικές αρχές της Νέας Ζηλανδίας ίσως εγκρίνουν ένα εμβόλιο κατά της covid-19 ήδη από την επόμενη εβδομάδα, πρόσθεσε η Άρντερν, καθώς αυξάνεται η πίεση για την έναρξη της εκστρατείας εμβολιασμού, αφού στη χώρα εντοπίστηκε το Σαββατοκύριακο η πρώτη μετάδοση στην κοινότητα εδώ και μήνες.

«Με δεδομένους τους κινδύνους στον κόσμο γύρω μας και την αβεβαιότητα για την παγκόσμια διάθεση του εμβολίου αναμένουμε ότι τα σύνορά μας θα επηρεαστούν το μεγαλύτερο μέρος του έτους», επεσήμανε η Νεοζηλανδή πρωθυπουργός στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.

Προκειμένου να ξεκινήσουν και πάλι τα ταξίδια οι αρχές θα πρέπει είναι βέβαιες είτε ότι οι εμβολιασθέντες δεν μπορούν να μεταδώσουν τον κορωνοϊό σε άλλους, κάτι που δεν είναι ακόμη γνωστό, ή να έχει εμβολιαστεί επαρκές μέρος του πληθυσμού ώστε οι άνθρωποι να μπορούν να εισέρχονται στη Νέα Ζηλανδία με ασφάλεια. Και τα δύο ενδεχόμενα θα χρειαστούν χρόνο, εξήγησε η Άρντερν.

«Στο μεταξύ θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τη δημιουργία ταξιδιωτικής φούσκας με την Αυστραλία και τις χώρες του Ειρηνικού, αλλά ο υπόλοιπος κόσμος είναι απλώς πολύ επικίνδυνος για την υγεία και την οικονομία μας ώστε να αναλάβουμε το ρίσκο σε αυτό το στάδιο», υπογράμμισε.

Το πρώτο κρούσμα μετάδοσης της covid-19 στην κοινότητα εντοπίστηκε σε μια γυναίκα που επέστρεψε στη Νέα Ζηλανδία στις 30 Δεκεμβρίου και η οποία βρέθηκε θετική στο νοτιοαφρικανικό παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού αφού ολοκλήρωσε καραντίνα δύο εβδομάδων. Το γεγονός αυτό οδήγησε τις αρχές της Αυστραλίας να αναστείλουν την ταξιδιωτική φούσκα με τη Νέα Ζηλανδία για 72 ώρες.

Σε ό,τι αφορά τα εμβόλια κατά της covid-19 η Άρντερν δήλωσε ότι η ρυθμιστική υπηρεσία φαρμάκων της Νέας Ζηλανδίας, η Medsafe, εξετάζει αυτό των Pfizer/BioNTech προκειμένου να του δοθεί άδεια.

Τα πρώτα εμβόλια αναμένεται να φτάσουν στη Νέα Ζηλανδία στο τέλος του πρώτου τριμήνου του έτους, όμως η κυβέρνηση επιθυμεί να είναι όλα έτοιμα σε περίπτωση που επισπευστεί η άφιξή τους.

«Σημειώνουμε γρήγορη πρόοδο προς τον εμβολιασμό των Νεοζηλανδών κατά του ιού, όμως είμαστε απολύτως δεσμευμένοι να διασφαλίσουμε ότι τα εμβόλια είναι ασφαλή και αποτελεσματικά», υπογράμμισε η Άρντερν.

«Το πιο σημαντικό είναι πότε θα ολοκληρώσουμε και όχι πότε θα ξεκινήσουμε» την εκστρατεία εμβολιασμού, σχολίασε ο υπουργός αντιμετώπισης της covid-19 Κρις Χίπκινς. «Ελπίζουμε να αρχίσουμε να εμβολιάζουμε τον γενικό πληθυσμό στα μέσα του έτους», πρόσθεσε.

Ένα αυστηρό lockdown και η απομονωμένη γεωγραφική θέση της Νέας Ζηλανδίας βοήθησαν τη χώρα των 5 εκατομμυρίων κατοίκων να εξαλείψει ουσιαστικά την covid-19 στο έδαφός της.

Στη χώρα έχουν καταγραφεί μόνο 1.927 κρούσματα μέχρι στιγμής, όμως καθώς η πανδημία εξακολουθεί να εξαπλώνεται παγκοσμίως πολλοί είναι αυτοί που επιστρέφουν στη Νέα Ζηλανδία έχοντας μολυνθεί, ακόμη και από τα παραλλαγμένα στελέχη του κορωνοϊού, εγείροντας ανησυχία στις αρχές ότι η covid-19 ίσως εξαπλωθεί ξανά στην κοινότητα.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ, AFP, Reuters