Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής Kόντε «απεβίωσε»

Η εγχείρηση πέτυχε, αλλά ο ασθενής Kόντε «απεβίωσε»

2' 6" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΡΩΜΗ. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Τζουζέπε Κόντε υπέβαλε χθες την παραίτησή του στον πρόεδρο της Δημοκρατίας Σέρτζιο Ματαρέλα, σε μια αναγνώριση της αμείλικτης πραγματικότητας, σύμφωνα με την οποία μόλις επτά ημέρες αφότου έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή και τη Γερουσία, η κοινοβουλευτική του υποστήριξη έχει εξανεμιστεί. Τα σενάρια από εδώ και στο εξής προβλέπουν ένα από τα τρία ενδεχόμενα: νέα κυβέρνηση, πάλι υπό τον Κόντε, κυβέρνηση με άλλον πρωθυπουργό ή εκλογές. 

Χθες το πρωί, οι επικεφαλής των τριών πολιτικών δυνάμεων που στήριξαν την κυβέρνησή Κόντε (Κίνημα 5 Αστέρων, Δημοκρατικό Κόμμα, LEU) επανέλαβαν την εμπιστοσύνη τους στο πρόσωπό του, καθώς ο καθηγητής που έγινε πρωθυπουργός όδευε προς το προεδρικό μέγαρο. Είναι όμως πολύ πιθανό ότι, πριν αλέκτορα φωνήσαι, θα τον εγκαταλείψουν, εάν αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει άλλος τρόπος να αποφευχθούν οι πρόωρες εκλογές. Αυτός (η αντικατάσταση του Κόντε) ήταν ο στόχος του πρώην πρωθυπουργού Ματέο Ρέντσι όταν αποχώρησε από την κυβέρνηση πυροδοτώντας την κυβερνητική κρίση. 

Οι γερουσιαστές που πρόσκεινται στον Ρέντσι δεν καταψήφισαν, αλλά προτίμησαν την αποχή, την προηγούμενη εβδομάδα, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση Κόντε να κερδίσει τη σχετική πλειοψηφία στην ψήφο εμπιστοσύνης. Στο πρώτο νομοσχέδιο όμως, αυτό που αφορούσε τις μεταρρυθμίσεις στη Δικαιοσύνη και το οποίο προωθούσε ο αρμόδιος υπουργός του Κινήματος 5 Αστέρων, η παράταξη του Ρέντσι ξεκαθάρισε ότι θα καταψηφίσει, υποχρεώνοντας έτσι τον Κόντε να καταφύγει στο Προεδρικό Μέγαρο, καταλαβαίνοντας ότι η παρτίδα έχει χαθεί. 

Στόχος του Κόντε παραμένει να αποδείξει ότι διαθέτει αρκετούς γερουσιαστές ώστε να μπορέσει να σχηματίσει για τρίτη φορά κυβέρνηση. Σε περίπτωση που αποτύχει, ο Ματαρέλα θα αναζητήσει νέο πρωθυπουργό, κρατώντας την ίδια κυβερνητική πλειοψηφία (συν το κόμμα του Ρέντσι) ή διευρύνοντάς την προς την Κεντροδεξιά. Το ενδεχόμενο να προστεθούν κεντροδεξιές «εφεδρείες» στο παρόν σχήμα, πέρα από τους λιγοστούς συντηρητικούς γερουσιαστές που ήδη συντάχθηκαν με την κυβέρνηση Κόντε, δεν φαίνεται πολύ πιθανό, καθώς η ηγετική τριάδα της Δεξιάς (Μπερλουσκόνι, Σαλβίνι, Μελόνι) ανακοίνωσε ότι θα εμφανισθεί ως μπλοκ στο προεδρικό μέγαρο.  

«Εχουμε απόλυτη ανάγκη μια κυβέρνηση που θα ετοιμάσει ένα νέο πρόγραμμα, όπως απαιτεί η Ευρώπη και η κατάσταση στην οποία βρισκόμαστε», σημείωσε ο πρώην πρωθυπουργός και πρώην πρόεδρος της Κομισιόν, Ρομάνο Πρόντι. «Δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να χαθούν μήνες σε μια προεκλογική εκστρατεία, κανείς δεν θα μας το συγχωρούσε και η Ευρώπη δεν θα το καταλάβαινε», προσέθεσε. 

Ανεξάρτητα, πάντως, από το πότε θα δοθεί λύση διακυβέρνησης, θα συνεχίσουν να λαμβάνονται αποφάσεις για επείγουσες υποθέσεις, όπως η διαχείριση της κρίσης του κορωνοϊού. Αυτή που θα παραμείνει «κολλημένη» είναι η ιταλική συμμετοχή στο Ταμείο Ανάκαμψης (RRF), η οποία ήταν και η θρυαλλίδα που πυροδότησε την παρούσα κρίση. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή