ΗΠΑ: Υπό εξέταση οι κυρώσεις κατά στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

ΗΠΑ: Υπό εξέταση οι κυρώσεις κατά στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε πέρυσι το ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ

1' 31" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Η κυβέρνηση του Τζο Μπάιντεν θα «επανεξετάσει σε βάθος» τις αμερικανικές κυρώσεις σε βάρος στελεχών του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου (ΔΠΔ), οι οποίες επιβλήθηκαν εξαιτίας της απόφασης του θεσμού να διενεργήσει έρευνα για τη δράση των ενόπλων δυνάμεων των ΗΠΑ στο Αφγανιστάν, διαβεβαίωσε εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

«Όσο κι αν διαφωνούμε με τις ενέργειες του ΔΠΔ όσον αφορά το Αφγανιστάν και (τη διένεξη) Ισραηλινών/Παλαιστινίων, οι κυρώσεις θα επανεξεταστούν σε βάθος καθώς θα αποφασίζουμε τα επόμενα βήματά μας», ανέφερε εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών.

Η κυβέρνηση του πρώην προέδρου Ντόναλντ Τραμπ κατηγόρησε πέρυσι το ΔΠΔ, το οποίο εδρεύει στη Χάγη, για παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας των ΗΠΑ, επειδή ενέκρινε τη διενέργεια έρευνας για εγκλήματα πολέμου που ενδέχεται να διαπράχθηκαν από στελέχη των αφγανικών στρατευμάτων, των αμερικανικών στρατευμάτων και μέλη του κινήματος ανταρτών των Ταλιμπάν.

Επέβαλε κυρώσεις σε μέλη του προσωπικού του δικαστηρίου, συμπεριλαμβανομένης της εισαγγελέως Φατού Μπενσουντά, όπως τη δέσμευση τυχόν πόρων τους εντός αμερικανικής δικαιοδοσίας και την απαγόρευση εισόδου στην αμερικανική επικράτεια, διότι άρχισαν να διενεργούν έρευνα σε βάρος Αμερικανών χωρίς τη συναίνεση της Ουάσινγκτον. Σημειώνεται ότι οι ΗΠΑ δεν είναι κράτος-μέλος του ΔΠΔ.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο είχε καταφερθεί εναντίον της έρευνας η οποία άρχισε να διενεργείται από το ΔΠΔ το 2019 για εγκλήματα πολέμου που καταγγέλθηκε ότι διαπράχθηκαν στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη, συμπεριλαμβανομένων πολλών που αποδίδονται στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.

Η νέα κυβέρνηση των ΗΠΑ τάσσεται υπέρ της εφαρμογής μεταρρυθμίσεων στο διεθνές δικαστήριο ώστε μπορέσει να «εκπληρώσει τη βασική του αποστολή, να τιμωρεί και να αποτρέπει ωμότητες και εγκλήματα», ενώ δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να συνεργαστεί μαζί του «σε εξαιρετικές περιπτώσεις», σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του αμερικανικού ΥΠΕΞ.

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πρώτη επικοινωνία Μπάιντεν – Πούτιν

Ο Μπάιντεν βλέπει την Ευρώπη ως τον σημαντικότερο εταίρο των ΗΠΑ

Το δράμα του Φάουτσι και οι μύθοι του Τραμπ

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή