Ουάινσταϊν: 17 εκατ. δολάρια για τα θύματα

Ουάινσταϊν: 17 εκατ. δολάρια για τα θύματα

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Με δικαστική απόφαση, σχεδόν τρία χρόνια αφότου δήλωσε χρεοκοπία, η εταιρεία Weinstein Co. θα αποζημιώσει με το ποσό των 17,1 εκατ. δολαρίων τα θύματα σεξουαλικής κακοποίησης του Χάρβεϊ Ουάινσταϊν. Η δικαστής Μαίρη Γουάλραθ ενέκρινε το σχέδιο έπειτα από ακρόαση στο Ντέλαγουερ. 

Η ίδια σημείωσε ότι το 83% των εναγουσών σεξουαλικής κακοποίησης «έχει εκφράσει ότι θέλει ένα “κλείσιμο” μέσω αποδοχής αυτού του σχεδίου και δεν επιδιώκει να περάσει περαιτέρω δικαστικές διαμάχες προκειμένου να λάβουν οι ίδιες κάποια ανάκαμψη ή κάποια άλλη αποζημίωση… αν και είναι σαφές ότι τα χρήματα δεν θα τους το δώσουν ποτέ αυτό». 

Το σχέδιο παροχής αποζημιώσεων ολοκληρώνει μια μακροχρόνια νομική μάχη για τα υπολείμματα του ανεξάρτητου στούντιο του Ουάινσταϊν. Η εταιρεία κατέρρευσε στα τέλη του 2017, μετά την αποκάλυψη δεκάδων κατηγοριών για βιασμό, σεξουαλική επίθεση και παρενόχληση. Ασφαλιστικοί φορείς θα πληρώσουν συνολικά 35,2 εκατ. δολάρια για την επίλυση όλων των υπόλοιπων ζητημάτων. Το ποσό των αποζημιώσεων θα διαιρεθεί σε πάνω από 50 αιτούντες, με τις πιο σοβαρές περιπτώσεις να δικαιούνται αποζημίωση με ποσά άνω των 500.000 δολαρίων. 

Η Ρούμπι Λιου, δικηγόρος των εναγουσών, δήλωσε πως το ποσό είναι «ισχνό» και η συμφωνία στερεί από τις πελάτισσές της την ευκαιρία να διεκδικήσουν περισσότερα από τον  Γουάινσταϊν και άλλους διευθυντές της εταιρείας στις δικαστικές αίθουσες. «Οι πελάτισσές μου ζητούν περισσότερα από ένα χρηματικό ποσό», είπε. «Ζητούν μια απόφαση από τους ενόρκους, που θα αποδώσει ευθύνες σε όλους όσοι έχουν εμπλακεί και όχι μόνο στον Χάρβεϊ Ουάινσταϊν». 

Ο Πολ Ζαμπρό, δικηγόρος της Weinstein Co., υποστήριξε ότι η συμφωνία του σχεδίου ρευστοποίησης για την παροχή των αποζημιώσεων ήταν η καλύτερη που μπορούσε να επιτευχθεί για τους κατηγορουμένους. Αρκετοί δικηγόροι που υποστήριξαν το σχέδιο θεώρησαν ότι είναι καλύτερο να δοθεί στην πλειονότητα των εναγόντων ένα «κλείσιμο» παρά να τους αναγκάσει να υπομείνουν χρόνια δικαστικών συνεδριάσεων για ένα αβέβαιο αποτέλεσμα. «Αυτό είναι το καλύτερο που θα μπορέσουμε να κάνουμε», δήλωσε η Ντέμπορα Γκράσγκριν, δικηγόρος της επιτροπής των πιστωτών. 

Παλαιότερη έκδοση του διακανονισμού θα παρείχε το ποσό των 24,3 εκατ. δολαρίων στους ενάγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γυναικών που ισχυρίστηκαν ότι κακοποιήθηκαν την εποχή της Miramax. Ωστόσο, ο δικαστής Αλβιν Χέλερστιν είχε απορρίψει τη συμφωνία.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή