«Στα μαχαίρια» Ε.Ε. και AstraZeneca

«Στα μαχαίρια» Ε.Ε. και AstraZeneca

1' 57" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Να δημοσιεύσει τη σύμβαση για το εμβόλιο κάλεσε η Ευρωπαϊκή Ένωση την AstraZeneca, στον απόηχο των δηλώσεων του επικεφαλής της φαρμακευτικής εταιρείας, ο οποίος -απαντώντας στις επικρίσεις- επέρριψε ευθύνες στην Ε.Ε. για τις καθυστερήσεις στην προμήθεια των εμβολίων.

Η AstraZeneca, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο, ενημέρωσε αρχικά πως δεν θα παραβρεθεί στην προγραμματισμένη για σήμερα, Τετάρτη, συνάντηση με την Κομισιόν, σχετικά με τις προμήθειες εμβολίων. Ο αξιωματούχος πρόσθεσε ότι η Ε.Ε. συνεχίζει να ζητά από την εταιρεία περαιτέρω εξηγήσεις για τη μείωση προμηθειών προς την Ευρωπαϊκή Ένωση το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Ωστόσο, λίγο αργότερα, η εταιρεία έκανε γνωστό ότι προγραμματίστηκε εκ νέου για σήμερα, Τετάρτη, το απόγευμα η συνάντηση με την Κομισιόν, σύμφωνα με το Reuters. 

Την Τρίτη, ο διευθύνων σύμβουλος της AstraZeneca, Πασκάλ Σοριότ, δήλωσε ότι η σύμβαση της Ε.Ε. βασίζεται σε ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας», χωρίς να δεσμεύεται η εταιρεία σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα για τις παραδόσεις.

Είπε επίσης ότι η καθυστερημένη απόφαση της Ε.Ε. να υπογράψει συμφωνίες για τα εμβόλια άφησε πολύ περιορισμένο χρόνο για να διευθετηθούν τα σκαμπανεβάσματα στην παραγωγή. Αντίθετα, όπως σημείωσε, το συμβόλαιο της εταιρείας με το Ηνωμένο Βασίλειο υπεγράφη τρεις μήνες νωρίτερα. 

Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της εταιρείας για μείωση των προμηθειών προς την Ε.Ε. το πρώτο τρίμηνο.

Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε oτι οι ρήτρες «βέλτιστης προσπάθειας» είναι συνήθης σε συμβάσεις με κατασκευαστές προϊόντων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη.

Προειδοποίηση Ε.Ε.

Υπενθυμίζεται ότι η Ε.Ε. φέρνει στο προσκήνιο το όπλο της απαγόρευσης εξαγωγών, στην προσπάθειά της να πιέσει την AstraZeneca.

Ο Γερμανός υπουργός Υγείας Γενς Σπαν τάχθηκε την Τρίτη υπέρ του «μηχανισμού διαφάνειας» που ανακοίνωσε τη Δευτέρα η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, βάσει του οποίου θα υποχρεώνονται εταιρείες που παράγουν εμβόλια κατά της πανδημίας επί ευρωπαϊκού εδάφους να ενημερώνουν τις αρμόδιες αρχές πριν τα εξαγάγουν σε χώρες εκτός Ε.Ε.

Η ανακοίνωση του μηχανισμού προκάλεσε την αντίδραση του Ηνωμένου Βασιλείου, το οποίο προμηθεύεται το εμβόλιο των Pfizer/BioNTech από το Βέλγιο, με τον αρμόδιο υπουργό Ναντίμ Ζαχάουι να σημειώνει ότι πρέπει να «αποφευχθεί ο εθνικισμός των εμβολίων».

Με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

E.E.: Ανοιχτή σύγκρουση με AstraZeneca

Ίντριγκες και τελεσίγραφα στον πόλεμο των εμβολίων

EMA: Πιθανή η α λα καρτ έγκριση του εμβολίου της Οξφόρδης

Νέα συμφωνία για επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων στην E.E.

Φον ντερ Λάιεν: Να καθιερωθεί μηχανισμός παρακολούθησης εξαγωγών εμβολίων

«Κουβάρι» στην Ευρώπη μετά τις περικοπές στα εμβόλια

Στο εδώλιο της Κομισιόν η AstraZeneca

Ε.Ε.: «Ανεπαρκείς εξηγήσεις» από AstraZeneca

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή