ΠΟΥ: Σε 70 χώρες το βρετανικό στέλεχος

ΠΟΥ: Σε 70 χώρες το βρετανικό στέλεχος

2' 0" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης αναμένει επιστημονικά δεδομένα σχετικά με την αποτελεσματικότητα του εμβολίου της κατά της βρετανικής μετάλλαξης του κορωνοϊού, μέχρι την επόμενη εβδομάδα, όπως δήλωσε εκπρόσωπός του σήμερα Τετάρτη κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης της Συμβουλευτικής Επιτροπής του CDC των ΗΠΑ. 

«Από τα μέσα Δεκεμβρίου, το βρετανικό στέλεχος βρίσκεται σε έξαρση και εξαπλώνεται πολύ γρήγορα. Θα πρέπει λοιπόν να είμαστε σε θέση να συνθέσουμε μια ανάλυση σχετικά με την αποτελεσματικότητα εναντίον του μέχρι την ερχόμενη εβδομάδα», δήλωσε ο Άντριου Πόλαρντ, διευθυντής της Επιστημονικής Ομάδας Εμβολίων της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής των δοκιμών. 

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανέπτυξε το εμβόλιο σε συνεργασία με την εταιρεία AstraZeneca.

Σε 70 χώρες η βρετανική μετάλλαξη

Ο αριθμός των χωρών και εδαφών όπου έχει εντοπιστεί η βρετανική παραλλαγή του νέου κορωνοϊού ανέρχονταν σε 70 έως τις 25 Ιανουαρίου, δέκα περισσότερες από τις 12 Ιανουαρίου, ανακοίνωσε σήμερα ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Η νοτιοαφρικανική παραλλαγή του ιού, η οποία, όπως και η βρετανική, είναι πολύ πιο μεταδοτική από ό,τι το αρχικό στέλεχος του SARS-CoV-2, συνέχισε επίσης να εξαπλώνεται και πλέον εντοπίζεται σε 31 χώρες και εδάφη, (8 χώρες παραπάνω), ανέφερε ο ΠΟΥ στην εβδομαδιαία επιδημιολογική ανασκόπηση.

Η βρετανική μετάλλαξη, η οποία εμφανίστηκε τον Δεκέμβριο στη νοτιοανατολική Αγγλία, θεωρείται ότι είναι περισσότερο μεταδοτική και ενδεχομένως να συνδέεται με υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας παρότι τα στοιχεία που υποδηλώνουν αυξημένα ποσοστά θανάτων δεν είναι ακόμη ισχυρά και είναι αβέβαια.

Επιπλέον, όπως προκύπτει από μια βρετανική μελέτη, όσοι έχουν προσβληθεί από το βρετανικό στέλεχος είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συμπτώματα όπως βήχας, πονόλαιμος και κόπωση, αλλά λιγότερο πιθανό να εμφανίσουν αγευσία και ανοσμία.

«Να καταστεί δυνατή η ταχεία προσαρμογή των εμβολίων»

Θα πρέπει να καταστεί δυνατή η ταχεία προσαρμογή των εμβολίων κατά της COVID-19, στην περίπτωση που χάσουν την αποτελεσματικότητά τους απέναντι στις μεταλλάξεις, δήλωσε ο επικεφαλής για τις περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν.

«Δείτε τι γίνεται με τη γρίπη. Αλλάζουμε τη σύνθεση του εμβολίου δύο φορές τον χρόνο, για το βόρειο και το νότιο ημισφαίριο και μπορούμε να αναπτύσσουμε εμβόλιο πολύ πολύ γρήγορα για την αντιμετώπιση των νέων στελεχών της γρίπης», δήλωσε ο Ράιαν, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής συνεδρίας ερωταπαντήσεων. 

«Δεν υπάρχει λόγος, ακόμη και σε μεταγενέστερη φάση, [να μην μπορούμε να εμβολιαστούμε], εάν ο ιός εξελιχθεί σε τέτοιο βαθμό που τα εμβόλια αρχίσουν να χάνουν την αποτελεσματικότητά τους. Μπορούμε να προσαρμόσουμε αυτά τα εμβόλια και πιστεύω ότι μπορούμε να τα προσαρμόσουμε γρήγορα», ανέφερε ο Ράιαν.

Με πληροφορίες από Reuters, AFP

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή