Δέσμευση Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της αμερικανικής διπλωματίας

Δέσμευση Μπλίνκεν για ανοικοδόμηση της αμερικανικής διπλωματίας

1' 42" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Ο Άντονι Μπλίνκεν ξεκίνησε την Τετάρτη την πρώτη του ημέρα ως υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, υποσχόμενος να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τους παγκόσμιους εταίρους της χώρας και να δείξει στην παγκόσμια κοινότητα ότι η Αμερική μπορεί να αναλάβει ηγετικό ρόλο, αντιμετωπίζοντας παράλληλα την κλιματική αλλαγή, τη διάβρωση των δημοκρατιών καθώς και άλλα σύνθετα ζητήματα.

Στο λόμπι του κτιρίου του υπουργείου Εξωτερικών ένα πλήθος εργαζόμενων, περιορισμένο λόγω των μέτρων κατά της πανδημίας, καλωσόρισε χειροκροτώντας τον νέο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας, ο οποίος υπήρξε ο «υπ’ αριθμόν 2» του Στέιτ Ντιπάρτμεντ επί προεδρίας του Μπαράκ Ομπάμα.

«Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας. Θέλουν να δουν αν θα ηγηθούμε με τη δύναμη του παραδείγματος μας… και αν θα δώσουμε προτεραιότητα στη διπλωματία με τους συμμάχους και τους εταίρους μας για να αντιμετωπίσουμε τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής μας», είπε.

Ως προκλήσεις ανέφερε την πανδημία της COVID-19, την κλιματική αλλαγή, την παγκόσμια οικονομία, τις απειλές κατά των δημοκρατιών, τους αγώνες για φυλετική δικαιοσύνη και τους κινδύνους για την ασφάλεια και την παγκόσμια σταθερότητα που θέτουν αντίπαλες και ανταγωνιστικές δυνάμεις.

Δεν απάντησε σε ερώτηση ενός δημοσιογράφου σε ποια μέρη του κόσμου θα δώσει ύψιστη προτεραιότητα.

Η πολιτική του τέως προέδρου Τραμπ «Πρώτα η Αμερική» έφθειρε τις παραδοσιακές στρατηγικές συμμαχίες της Ουάσιγκτον. Η επιδρομή στις 6 Ιανουαρίου στο Καπιτώλιο από ένα όχλο οπαδών του Τραμπ αμαύρωσε περαιτέρω την παγκόσμια θέση της Αμερικής.

Ο Μπλίνκεν είπε ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ πρέπει να εργαστεί για να δημιουργήσει ένα ενιαίο μέτωπο με συμμάχους για την αντιμετώπιση των προκλήσεων.

«Γνωρίζω ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο οποίο εισέρχομαι σήμερα δεν είναι το ίδιο με εκείνο που άφησα πριν από τέσσερα χρόνια», τόνισε ο βετεράνος διπλωμάτης. «Πολλά έχουν αλλάξει. Ο κόσμος έχει αλλάξει. Το υπουργείο έχει αλλάξει… Ο κόσμος μας παρακολουθεί προσεκτικά αυτή τη στιγμή. Θέλουν να μάθουν αν μπορούμε να θεραπεύσουμε το έθνος μας».

Ο διορισμός του Μπλίνκεν, στενού συνεργάτη του προέδρου Τζο Μπάιντεν στη θέση του υπουργού Εξωτερικών, εγκρίθηκε χθες με ευρεία πλειοψηφία (78 ψήφους υπέρ – 22 κατά) από την αμερικανική Γερουσία.

Στην ακροαματική διαδικασία για την έγκριση του διορισμού του υποσχέθηκε να εργαστεί σε διακομματική βάση για την διαμόρφωση της εξωτερικής πολιτικής.

Πηγή: Reuters

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή