Πρόσω ολοταχώς η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ

Πρόσω ολοταχώς η εμβολιαστική εκστρατεία στις ΗΠΑ

1' 44" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

Επιτάχυνση και ενίσχυση του εμβολιαστικού προγράμματος των Αμερικανών υποσχέθηκε την Τρίτη ο νέος πρόεδρος της χώρας, Τζο Μπάιντεν. Στόχος του, ο εμβολιασμός της πλειονότητας του πληθυσμού μέχρι το καλοκαίρι. «Θα υπάρξουν αρκετές εμβολιαστικές δόσεις ώστε να ολοκληρωθεί ο εμβολιασμός 300 εκατ. Αμερικανών κατά της COVID-19 μέχρι το καλοκαίρι», δήλωσε ο πρόεδρος Μπάιντεν κατά τη διάρκεια ενημέρωσης από τον Λευκό Οίκο, για να προσθέσει λίγο αργότερα «τέλος καλοκαιριού, αρχές φθινοπώρου». 

Η νέα κυβέρνηση πρόκειται να αυξήσει τη διάθεση εμβολίων προς τις πολιτειακές αρχές και ταυτόχρονα να προχωρήσει σε αγορά άλλων 200 εκατ. εμβολιαστικών δόσεων από την Pfizer/BioNTech και τη Moderna. Η Ουάσιγκτον θέλει επίσης να επιταχύνει τη διανομή των εμβολίων φθάνοντας σε 1,4 εκατ. δόσεις ημερησίως και 10 εκατ. δόσεις ανά εβδομάδα, για τις επόμενες τρεις εβδομάδες. Με αυτές τις μεταβολές καθίσταται υλοποιήσιμη η βούληση του Λευκού Οίκου για εμβολιασμό 100 εκατ. πολιτών τις πρώτες 100 ημέρες προεδρίας του Τζο Μπάιντεν.

Μετά την ανακοίνωση του φιλόδοξου προγράμματός του, ο Αμερικανός πρόεδρος τόνισε ότι η πρωτοβουλία πρέπει να υπερκεράσει μεγάλες λειτουργικές δυσκολίες προτού υλοποιηθεί και προσέθεσε ότι «έρχεται βοήθεια». Ο Τζο Μπάιντεν υπογράμμισε ακόμη ότι το εμβολιαστικό πρόγραμμα που του κληροδότησε ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ ήταν ανεπαρκές. «Οταν ήρθαμε (στον Λευκό Οίκο), το εμβολιαστικό πρόγραμμα ήταν σε χειρότερη κατάσταση από ό,τι εκτιμούσαμε ή περιμέναμε», είπε. «Μέχρι τώρα έπρεπε να μαντεύουμε πόσα εμβόλια θα είχαμε την επόμενη εβδομάδα. Αυτό ήταν απαράδεκτο».

Σύμφωνα με τα νέα συμβόλαια αγοράς, η αμερικανική κυβέρνηση θα καταφέρει να εμβολιάσει και με τις δύο δόσεις του εμβολίου της Pfizer ή της Moderna 300 εκατ. πολίτες, όπως επιβεβαίωσε ανώτατος κυβερνητικός αξιωματούχος. Υπάρχουν, ωστόσο, δύο περιοριστικοί παράγοντες: η προμήθεια και η διανομή των εμβολίων. Ο Μπάιντεν χαρακτήρισε την εμβολιαστική εκστρατεία «μια πραγματική πολεμική επιχείρηση», τονίζοντας ότι αυτό δεν είναι υπερβολικό. Μέχρι στιγμής, η κυβέρνηση δείχνει ότι μπορεί να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για εμβολιασμό 100 εκατ. πολιτών σε 100 ημέρες, έτσι ώστε την άνοιξη να προσεγγίζει την ανάπτυξη ανοσίας αγέλης. Πέραν, όμως, αυτής της θετικής εξέλιξης, ο Μπάιντεν έκανε τη Δευτέρα και μια εφιαλτική πρόβλεψη: ότι οι ΗΠΑ, προτού καταφέρουν να χαλιναγωγήσουν την πανδημία, θα θρηνήσουν πάνω από 600.000 θανάτους.

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή