Ιδρύεται παράρτημα κινεζικού ΑΕΙ στη Βουδαπέστη

Ιδρύεται παράρτημα κινεζικού ΑΕΙ στη Βουδαπέστη

1' 36" χρόνος ανάγνωσης
Ακούστε το άρθρο

ΒΟΥΔΑΠΕΣΤΗ. Επικρίσεις προκαλεί η απόφαση της ουγγρικής κυβέρνησης να φιλοξενήσει παράρτημα του κινεζικού Πανεπιστημίου Φουντάν, ενός από τα μεγαλύτερα στην Κίνα, με έδρα τη Σαγκάη, μετά την «έξωση» από τη χώρα του χρηματοδοτούμενου από το Ιδρυμα Σόρος, Πανεπιστημίου της Κεντρικής Ευρώπης, το 2018.

Τα σχέδια της κυβέρνησης Ορμπαν για ενίσχυση των εκπαιδευτικών δεσμών με την Κίνα παρουσιάστηκαν τον Δεκέμβριο, με την υπογραφή μνημονίου συνεργασίας μεταξύ της ουγγρικής κυβέρνησης και του Πανεπιστημίου Φουντάν, σύμφωνα με δημοσίευμα του περιοδικού «Balkan Insight». Επικριτές της κυβέρνησης Ορμπαν εκτιμούν ότι η συνεργασία αυτή ενισχύει την επιρροή που ασκεί το Πεκίνο στην κυβέρνηση της Βουδαπέστης, αποδεικνύοντας την ίδια ώρα την προτίμηση του Βίκτορ Ορμπαν για σχέσεις με αυταρχικά καθεστώτα.

Το Πανεπιστήμιο Κορβίνους της Βουδαπέστης διέθετε ήδη από το 2017 κοινό μεταπτυχιακό πρόγραμμα διοίκησης επιχειρήσεων με το Πανεπιστήμιο Φουντάν. Οι κτιριακές εγκαταστάσεις του κινεζικού εκπαιδευτικού ιδρύματος θα ολοκληρωθούν το 2024. Το Φουντάν θα προσφέρει μεταπτυχιακά προγράμματα στις Διεθνείς Σχέσεις, την Ιατρική και τα Οικονομικά, «προάγοντας την καινοτομία στην ουγγρική υψηλή τεχνολογία», όπως αναφέρει στην ιστοσελίδα του το κινεζικό πανεπιστήμιο. Η Ουγγαρία έχει συμφωνήσει να παραχωρήσει την έκταση για την κατασκευή των εγκαταστάσεων και το διδακτικό προσωπικό, εξασφαλίζοντας τη νομική και διοικητική υποστήριξη του ιδρύματος.

Η ενίσχυση των διμερών εκπαιδευτικών σχέσεων με την Κίνα αποτελεί μέρος της πολιτικής του πρωθυπουργού Ορμπαν για σύσφιγξη των σχέσεων με χώρες εκτός Ευρώπης. Η Ουγγαρία ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που συμμετείχε στην εμπορική πρωτοβουλία «Ζώνη και Δρόμος», τη σύγχρονη κινεζική εκδοχή του «Δρόμου του Μεταξιού».

Στελέχη της κυβέρνησης Ορμπαν εκτιμούν ότι η προσέλκυση του Πανεπιστημίου Φουντάν στην Ουγγαρία θα οδηγήσει στην ενίσχυση των ερευνητικών υποδομών και της τεχνολογικής καινοτομίας στη χώρα. Την εκτίμηση αυτή μοιράζεται και ο φιλοκυβερνητικός Τύπος, με την εφημερίδα «Daily News Hungary» να χαρακτηρίζει την παρουσία του κινεζικού πανεπιστημίου «ζωτικής σημασίας για την ουγγρική οικονομία». Ορισμένοι πανεπιστημιακοί εκφράζουν, ωστόσο, φόβους για τις επιπτώσεις που θα έχει η παρουσία του Φουντάν στην ήδη εύθραυστη ισορροπία του πανεπιστημιακού σκηνικού στη χώρα. 

Λάβετε μέρος στη συζήτηση 0 Εγγραφείτε για να διαβάσετε τα σχόλια ή
βρείτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει για να σχολιάσετε.
Για να σχολιάσετε, επιλέξτε τη συνδρομή που σας ταιριάζει. Παρακαλούμε σχολιάστε με σεβασμό προς την δημοσιογραφική ομάδα και την κοινότητα της «Κ».
Σχολιάζοντας συμφωνείτε με τους όρους χρήσης.
Εγγραφή Συνδρομή